«Κουτσουρεμένη» και σε υποδόσεις θα δοθεί τελικά η επόμενη δόση του δανείου, αφού το Eurogroup αποφάσισε χθες να ανάψει μεν το πράσινο φως, αλλά για ποσό 6,8 δισ. και όχι 8,1 δισ. ευρώ που αναμενόταν.

Ετσι, ξεκινά το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς η εκταμίευση της κάθε υποδόσης θα εξαρτάται από την ικανοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων και κυρίως από την πρόοδο στο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, όπου και διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη ασυνέπεια της Ελλάδας σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο Μνημόνιο. Επίσης, έως τον Οκτώβριο πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα, όπως προκύπτει από όσα είπαν χθες σε συνεντεύξεις Τύπου μετά το Eurogroup ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έχει ως εξής:

1Τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν από την ευρωζώνη 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. το δάνειο και 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν στην κρίση οι κεντρικές τράπεζες). Για να εκταμιευθεί όμως αυτό το ποσό η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει συγκεκριμένες απαιτήσεις, προωθώντας το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο και ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έως τις 19 Ιουλίου.

2Στις 29 Ιουλίου θα εκταμιευθούν 1,8 δισ. ευρώ του μεριδίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

3Τον Οκτώβριο θα εκταμιευθεί άλλο 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από το δάνειο και 500 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών) υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προχωρήσει η κινητικότητα στο Δημόσιο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), το περαιτέρω άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου (Κώδικας Δικηγόρων) και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ).

Ηταν σαφές από το χθεσινό Eurogroup ότι οι δανειστές της χώρας διαπιστώνουν μεν κάποια πρόοδο αλλά παράλληλα θεωρούν ότι η χώρα καθυστερεί να κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν είπε χθες ότι «σε πολλές περιοχές χρειαζόμαστε πιο αποφασιστικές ενέργειες» και έβγαλε κίτρινη κάρτα σε τρεις τομείς:

Πρώτον, στη φορολογική διοίκηση, για την οποία είπε ότι πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη και πιο αποτελεσματική.

Δεύτερον, στον δημόσιο τομέα, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Τρίτον, στην απελευθέρωση των αγορών που έχει καθυστερήσει, μεταξύ άλλων στις μεταφορές και στις επαγγελματικές υπηρεσίες (βλ. κλειστά επαγγέλματα), με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλά οι τιμές και να την πληρώνουν οι Ελληνες.

Γιατί κούρεψαν τη δόση

Το 1,3 δισ. ευρώ κατά το οποίο περικόπηκε η δόση αντιστοιχεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των δόσεων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισηγηθεί να δοθεί από τώρα για να αποφευχθούν νέες διελκυστίνδες (φοβούμενη ίσως και τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο). Τελικά όμως η εισήγηση της Κομισιόν δεν πέρασε, καθώς οι Γερμανοί είπαν χθες ότι η αλλαγή του προγράμματος θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση εκ μέρους τους, πράγμα δύσκολο. Ωστόσο, πίσω από την επίσημη αυτή δικαιολογία κρύβεται ίσως ο φόβος ότι μια πρόωρη εκταμίευση του ποσού θα προκαλούσε εφησυχασμό στην Ελλάδα και ίσως μάλιστα διευκόλυνετη διεξαγωγή εκλογώντο φθινόπωρο.