ΠΟΣΑ πράγματα αλλάζουν από καλοκαίρι σε καλοκαίρι... Πέρυσι τέτοια εποχή όλα τα νέα από το Βερολίνο συνοψίζονταν σε μία λέξη: δραχμή. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος που ήταν ο πιο αρνητικός απέναντι στην Ελλάδα έφερε το ονοματεπώνυμο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ένα είδος νέμεσης. Ισως γιατί πίστεψε αρχικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου - με τον οποίο είχε φάει στο Paris-Moskau, στο Βερολίνο - αλλά μετά ξενέρωσε.
ΠΕΡΥΣΙ ήταν η Ανγκελα Μέρκελ που μας έσωσε - όσο κουφό και αν ακούγεται. Η γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται ότι αναλογίστηκε την ιστορική ευθύνη. Φαίνεται επίσης ότι δεν επείσθη ότι ο ακρωτηριασμός της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης δεν θα προκαλούσε τελικά γάγγραινα στη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με αφήγηση τρίτου προσώπου, η Καγκελάριος είχε ρωτήσει τον Γιοργκ Ασμουσεν, που παίζει ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης, όπου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τι θα γίνει αν η Αθήνα βγει από το ευρώ: «Πού να ξέρουμε;» ήταν η απάντηση. «Θα θέλατε μια ευρωζώνη με δέκα μόνο μέλη;». Ο υπαινιγμός ήταν σαφής. Και εκεί τελείωσε η ιστορία - όχι όμως μόνο εκεί.
ΑΝ ήταν κρίσιμο το πρώτο ραντεβού Μέρκελ - Σαμαρά πέρυσι τον Αύγουστο, ήταν ακόμη κρισιμότερη η συνάντηση Σόιμπλε - Στουρνάρα. «ΝΙΩΘΩ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ», ήταν το SMS που είχε στείλει τότε ο υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφο. Δέκα μήνες αργότερα ο Σόιμπλε λέει δημόσια καλές κουβέντες για την Ελλάδα, στην οποία αναμένεται. Οχι μόνο γιατί από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλά γιατί οι Γερμανοί έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ένα κεκτημένο στην Ελλάδα - και αυτό πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί. Είναι η πολιτική σταθερότητα.
ΠΕΡΥΣΙ την άνοιξη οι Γερμανοί φοβούνταν ότι οι εκλογές θα εμπόδιζαν τη συναίνεση. Τελικά επήλθε συναίνεση χάρη στις εκλογές, και μάλιστα με όρους διακομματικής διακυβέρνησης. Ακόμη περισσότερο: όταν τελικά ο αριστερός ψάλτης, η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να εξέλθει από την κυβέρνηση, ο δικομματισμός έβγαλε - όπως και κάθε οικονομία - τους αυτόματους σταθεροποιητές και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο αποκτήσαμε μια κυβέρνηση πολύ καλύτερη από αυτήν που είχαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κυριάκος θα είναι καλύτερος από τον Μανιτάκη ή ότι είναι καλό να έχει ο Χρυσοχοΐδης αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, που πήρε από τον υπερφορτωμένο Χατζηδάκη, ή ότι ο Αθανασίου θα ξεμπλοκάρει όλα αυτά που μπλοκάριζε ο Ρουπακιώτης. Και πάει λέγοντας.
ΕΝΑ από τα μυστικά της κρίσης της ΕΡΤ είναι ότι η Αθήνα - Μαξίμου και Οικονομικών εν χορώ - ζήτησε βοήθεια από το Βερολίνο το Σαββατοκύριακο πριν από την εβδομάδα που, έπειτα από τρεις συναντήσεις αρχηγών, οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη εκτός κυβέρνησης. Το Βερολίνο ανταποκρίθηκε - και μάλιστα πολλαπλώς. Με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις και επισκέψεις και κόντρα επισκέψεις. Ηδη εμφανίστηκε πρώτος ο Γκίντο Βεστερβέλε. Το συμπέρασμα είναι ότι οι Γερμανοί είναι ξανά φίλοι μας - άλλωστε μια Ελλάδα που από μπαλόνι έχει γίνει μπαλάκι του τένις χωράει άνετα στην τσέπη του βερολινέζικου πανωφοριού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από