Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσαν σήμερα, με γραπτή ανακοίνωσή τους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποστολή της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, υπό την επιφύλαξη, ότι θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζεται, η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει σε γενικές γραμμές συμβατό με τις προοπτικές του προγράμματος και να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, όπως αναφέρεται. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τονίζουν ακόμη ότι ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία συνεχίστηκε, η εφαρμογή των πολιτικών καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν διορθωτικές δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και 2014 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να υπάρξει έλεγχος σε υπερκοστολογήσεις στην υγεία. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος επί της περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας μεταρρυθμίζονται και η αυτονομία και αποτελεσματικότητα της γενικής γραμματείας εσόδων ενισχύονται, υπογραμμίζεται.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να επανέλθει σε τροχιά με την ολοκλήρωση των σχεδίων για το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, την ολοκλήρωση του σχεδίου κινητικότητας και την εκπλήρωση των συμφωνημένων στόχων για υποχρεωτικές απολύσεις.
Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δύο τραπεζών-γέφυρες και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες, τονίζεται.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και για να υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές την πρόοδο στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης τα οποία υποστηρίζονται από την ΕΕ και ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτογενή περίθαλψη για τους μη ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαιτούμενη νομοθεσία και θα καταθέσει νομοσχέδιο σύντομα στο κοινοβούλιο.
Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές πράξεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων τους τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία, αλλά το θέμα αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για τις ελληνικές αρχές θα συνεχίσει να συζητείται με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αναμένεται από το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από