Δύο σημαντικές υποχωρήσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ευνοούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκανε το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ για βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις του.

Το υπουργείο διατηρεί τελικώς την έκπτωση για τους μισθωτούς στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%) την οποία καταργούσε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Επιπλέον διατηρεί την προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο νόμου, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση στις αρχές της εβδομάδας

«Η συγκεκριμένη διάταξη ξεζουμίζει τις μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να την πάρετε πίσω», είπαν στον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη για το Φορολογικό. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η νέα ρύθμιση θα δημιουργήσει πρόβλημα και αποδέχτηκε την επαναφορά του μέτρου σε ό,τι ίσχυε ώς τώρα, κάτι το οποίο είχε ήδη προαναγγελθεί τη επομένη της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

«ΣΤΟ ΠΟΔΙ». Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συµµετείχαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ανδρέας Μακρυπίδης και Δηµήτρης Σταµατόπουλος τονίστηκε πως το σχέδιο νόµου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος «σχεδιάστηκε στο πόδι», κάτι που έχει αποτέλεσµα «οι διατυπώσεις ορισµένων διατάξεων να δηµιουργήσουν σύγχυση και να προκαλέσουν βιοµηχανία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων».

Τόσο ο κ. Μαυραγάνης όσο και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Καραβίτης που μετείχε στη σύσκεψη εμφανίστηκαν δεκτικοί στο να γίνουν βελτιώσεις.

Επειτα από πολύωρη συνεργασία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα προστεθεί διάταξη – πρόβλεψη για τη φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Το θέμα σχετίζεται με τα τεκμαρτά εισοδήματα και το πόθεν έσχες, και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε για κάθε φορολογούμενο να ισχύσει ο συντελεστής του κλάδου του π.χ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εντάσσονται στην κλίμακα του 33%.

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη δημιουργία Περιουσιολογίου. Ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι έτοιμοι, διαβεβαίωσε όμως ότι έχει συσταθεί Επιτροπή που θα καθορίσει τη διαδικασία συγκρότησής του και θα έρθει σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο προς το τέλος του καλοκαιριού.

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Επίσης, θα υπάρξει πρόβλεψη στην αιτιολογική έκθεση του νοµοσχεδίου για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των µελών των ατοµικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο ότι αυτές εκπίπτουν. Παράλληλα, θα γίνει διόρθωση στη σχετική διάταξη ώστε να απαλλάσσονται και τα παιδιά που λαµβάνουν διατροφή από τη φορολογία γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, έπειτα από διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές-τέκνα τους, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν δικαιούνταν προνοιακού επιδόματος θα το έχαναν.

Το υπουργείο δέχτηκε και επαναφέρει την απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

Στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της μη φορολόγησης της διαφοράς που προκύπτει από τα τεκμήρια, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση. Εγινε δεκτό ότι θα φορολογείται αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.

Ακόμη, θα επέλθει βελτίωση της σχετικής διάταξης ώστε να αποθαρρύνεται η μεταφορά κερδών προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα (π.χ. Βουλγαρία, Κύπρος) ώστε να μη θεωρείται κίνητρο η μεταφορά της επιχείρησης στο εξωτερικό.

Με επόμενες διατάξεις θα ρυθμιστεί και το θέμα της τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να αφορά το μικρό αγροτικό εισόδημα ή τους μη επαγγελματίες αγρότες.

Δημιουργία περιουσιολογίου

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη τη δημιουργία περιουσιολογίου και αυτός τους διαβεβαίωσε ότι έχει συσταθεί Επιτροπή που θα καθορίσει τη διαδικασία συγκρότησής του και θα έρθει σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο προς το τέλος του καλοκαιριού