Παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους από έναν τύπο καρκίνου που προκαλεί συχνά ο ιός HIV/AIDS και τώρα είναι υγιείς και δεν χρειάζονται ούτε φάρμακα. Ο λόγος για δύο Αμερικανούς οι οποίοι έκαναν θεραπεία για λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος, και αντιμετώπισαν όχι μόνο αυτόν αλλά και το AIDS. Η ανακοίνωση έγινε χθες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το AIDS, που είναι σε εξέλιξη στη Μαλαισία.

Πρόκειται για δύο άνδρες οι οποίοι έχουν μολυνθεί εδώ και 30 χρόνια. Και οι δύο εκδήλωσαν λέμφωμα, τον πιο συχνό καρκίνο που εμφανίζεται σε άτομα με HIV λοίμωξη. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) αποφάσισαν ότι οι άνδρες έπρεπε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Διευκρινίζεται ότι ο μυελός των οστών παράγει τα κύτταρα του αίματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία από τις βασικές αποθήκες όπου συγκεντρώνεται ο ιός του AIDS.

Η μεταμόσχευση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Ομως επεφύλασσε ακόμη μια μεγάλη έκπληξη: ο ιός του AIDS δεν υπήρχε πλέον στο αίμα τους ή τουλάχιστον δεν μπορούσε να ανιχνευθεί με καμία λεπτομερή από τις διαθέσιμες εξετάσεις.

Στον πρώτο ασθενή ο ιός δεν έχει εμφανιστεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ στον δεύτερο εδώ και τέσσερα χρόνια. Εντούτοις, και οι δύο έπαιρναν κανονικά τα φάρμακά τους.

Οι γιατροί ήταν ενθουσιασμένοι και αποφάσισαν να κάνουν ακόμη ένα βήμα. Ζήτησαν από τους οροθετικούς και θεραπευμένους πλέον από τον καρκίνο να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Ο ένας έχει τέσσερις μήνες να πάρει φάρμακα και ο άλλος δύο και κανένας τους δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα του.

Οι γιατροί εκτιμούν πως η μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν αυτή που τους προστάτευσε και από την HIV λοίμωξη και τους θεράπευσε από τον καρκίνο. Κι αυτό διότι όπως υποψιάζονται, η μεταμόσχευση επηρέασε και τις αποθήκες του ιού μέσα στον μυελό των οστών.

Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός HIV/AIDS εκτός από τον μυελό είναι κρυμμένος και στον εγκέφαλο, αλλά και στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί από κάπου να επανεμφανιστεί. Εάν όχι, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση ή και θεραπεία του AIDS.

Ο «ασθενής του Βερολίνου». Μπορεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε στον Τίμοθι Μπράουν, τον γνωστό ως «ασθενή του Βερολίνου», να έχει ομοιότητες με τη νέα μέθοδο αλλά δεν είναι ίδια. Ο Μπράουν είχε προχωρήσει σε μεταμόσχευση αλλά ο δότης μυελού των οστών ήταν κάποιος που εμφάνιζε ως οργανισμός αντίσταση στον ιό του AIDS. Δηλαδή μπορούσε να ζήσει και χωρίς φάρμακα καθώς ο οργανισμός του καταπολεμούσε τον ιό από μόνος του, κάτι που συχνά εμφανίζουν άτομα από τη Σκανδιναβία. Στα δύο νέα περιστατικά οι δότες τους δεν είχαν τέτοιο πλεονέκτημα.