Ο «αόρατος» αρχηγός της συμμορίας των δραπετών εκτιμάται ότι ήταν ο Κουτίμ ή Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον ανιψιό του Εντισον Λίκα, δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, στη συμπλοκή με τους άνδρες της ΕΚΑΜ που έγινε αργά προχθές το βράδυ στην Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ευρύτερη περιοχή, στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας εξελίσσονταν και ολόκληρη τη χθεσινή νύχτα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων τριών δραπετών, ανάμεσά τους και ο Μαριάν Κόλα, που διέφυγαν.

Ο Κουτίμ Λίκα, «άγνωστο πρόσωπο» έως πριν από μερικές ημέρες στη συγκεκριμένη υπόθεση, φαίνεται ότι έχει παίξει βασικό ρόλο από την αρχή της κιόλας: φέρεται ότι ο συγκεκριμένος κακοποιός –κατά την Αστυνομία, πολύ πιο επικίνδυνος από τον Κόλα –που είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Λάρισας το 2006, ήταν αυτός που οργάνωσε και εκτέλεσε μαζί με συνεργούς του το σχέδιο της μεγάλης απόδρασης των 11 από τις φυλακές των Τρικάλων. Ο Λίκα, που ήταν 36 ή 38 ή 39 ετών (η Αστυνομία έχει πολλές εκδοχές για την ταυτότητα και την ηλικία του, αφού είχε εμφανισθεί με πολλά διαφορετικά στοιχεία), είχε παραβιάσει την άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές της Λάρισας το 2006 και έκτοτε παρέμενε ασύλληπτος. Εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών για κλοπές και ληστείες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 του περασμένου Μαρτίου ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των φρουρών στις φυλακές Τρικάλων και δημιούργησαν τον αναγκαίο αντιπερισπασμό για να δραπετεύσουν οι 11 κακοποιοί.

Ηταν στο Δίστομο.Η παρουσία του στην ομάδα των πέντε που ευθύνονται για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο, στις 17 Ιουνίου ταυτοποιήθηκε σε πολλά σημεία από τα οποία πέρασαν τις τελευταίες είκοσι μέρες οι δραπέτες. Εχουν βρεθεί αποτυπώματα και ίχνη DNA και η Αστυνομία θεωρεί βέβαιο ότι ήταν στην ομάδα της φονικής συμπλοκής στο Δίστομο.

Την πεποίθησή τους ενισχύει και το γεγονός ότι ανάμεσα στον βαρύ οπλισμό των δραπετών που έπεσαν νεκροί στην Κόνισκα (δύο Καλάσνικοφ με έξι συνολικά γεμιστήρες με φυσίγγια και μία χειροβομβίδα) βρέθηκαν και δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αστυνομικού που εκλάπη κατά τη διάρκεια της φονικής συμπλοκής στο Δίστομο.

Ο Κουτίμ Λίκα φερόταν να είχε γνωριμίες με κρατούμενους και σε άλλες φυλακές, όπως του Μαλανδρίνου. Αξιωματικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μαζί με την ομάδα του να επιχειρούσε και άλλο ένοπλο χτύπημα σε φυλακές για απελευθέρωση κρατουμένων με στόχο να ενισχύει την ομάδα του.

Εκείνο που έχει προβληματίσει από καιρό τους αξιωματικούς είναι το εύρος του οπλοστασίου που αποδίδεται στην ομάδα.

Ο προβληματισμός τους ως προς τα σχέδια των κακοποιών ενισχύθηκε, όταν βρέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες μέρος του οπλοστασίου τους στο κλεμμένο αυτοκίνητο του πρώην υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από το εξοχικό του στη Φωκίδα και βρέθηκε αργότερα στον Παρνασσό.

Μέσα στο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο υπήρχε ένα Καλάσνικοφ, πεντέμισι κιλά της ισχυρότατης εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ καθώς και πυροκροτητές. Εκρηκτικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να πλήξουν κτίριο ή άλλο ισχυρό στόχο.

Φαίνεται ακόμα ότι γνώριζε καλά την περιοχή της Λάρισας, όπου αποδεδειγμένα δύο από τους δραπέτες των Τρικάλων έχουν διαπράξει στις αρχές Ιουνίου τη ληστεία – μαμούθ στην Εθνική Τράπεζα, αρπάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ευχαριστίες Δένδια

Τις ευχαριστίες του στους αστυνομικούς που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση στην Αιτωλοακαρνανία εξέφρασε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. «Μέσα από μία επιχείρηση που διαρκεί πάνω από 15 ημέρες οι έλληνες αστυνομικοί, μακριά από τα σπίτια τους, συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών», σημείωσε. Ο υπουργός ευχαρίστησε και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για την παραχώρηση των θερμικών καμερών και τον υπουργό Ναυτιλίας για την αποστολή τμήματος των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού για συνδρομή στην επιχείρηση.