Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας την Πέμπτη στο Βερολίνο -σε ειδική τελετή για τη συμφωνία δανειοδότησης μεταξύ της γερμανικής και της ισπανικής τράπεζας ανάπτυξης- απέρριψε τους φόβους ότι μπορεί να επανακάμψει η κρίση στην ζώνη του ευρώ εν μέσω της πολιτικής αναστάτωσης στην Πορτογαλία και των πιέσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το ευρώ είναι ανθεκτικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις σε μεμονωμένες χώρες.

«Πιστεύω ότι το ευρώ θεωρείται τόσο σταθερό από τις χρηματαγορές που ακόμη και πολιτικά ζητήματα σε μεμονωμένες χώρες, οι οποίες προκύπτουν πάντα στις δημοκρατίες, δεν σημαίνουν μια κρίση για το ευρώ», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η επίθεση φιλίας και αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί και της προόδου που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα συνεχίζεται από το Βερολίνο.

«Βαθιά πεπεισμένος» ότι η έκθεση της τρόικας που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την Δευτέρα θα είναι θετική» δήλωσε ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, πλέκοντας το εγκώμιο στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει επιτύχει «αξιοσημείωτη πρόοδο» με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, είπε προσθέτοντας ότι «αυτό καταδεικνύεται από τα εξακριβωμένα οικονομικά δεδομένα από την Ελλάδα».

Ο γερμανός υπουργός σημείωσε ακόμη ότι είναι «βαθιά πεπεισμένος» ότι η έκθεση της τρόικας των διεθνών δανειστών για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα –η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα στις Βρυξέλλες– θα είναι θετική.

Εξέφρασε επίσης την «πεποίθηση» ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στον δρόμο της επιτυχίας» και θα «συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση».