Περισσότερα από 7.000 αδέσποτα ζώα από την Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε Γερμανία, Φινλανδία, Νορβηγία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης την τελευταία 20ετία! Κάθε χρόνο, με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανιών και συλλόγων στο εξωτερικό, περισσότερα από 300 ζώα στέλνονται σε οικογένειες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.

«Εκτός από το εξωτερικό έχουν δοθεί και 3.000 ζώα για υιοθεσία στην Ελλάδα. Για μας δεν είναι λύση το εξωτερικό, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον αριθμό τους, μέχρι να γίνει επιτέλους ένα κυνοκομείο, μέχρι να ξεκινήσουν οι στειρώσεις στα Χανιά» εξηγεί η Ελίζαμπεθ Ηλιάκη, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε». Χάρη στις προσπάθειες της προέδρου του Συλλόγου Σίλκε Βρόμπελ, που έχει βραβευτεί με το μετάλλιο της τιμής της γερμανικής κυβέρνησης για την προσφορά της αυτή, πολλά ζώα έχουν βγει οικογένειες σε σπίτια στο εξωτερικό. «Κάθε 2-3 μήνες γίνεται μια μεταφορά 50 περίπου ζώων με φορτηγό. Η υιοθεσία και η μεταφορά γίνεται κάτω από τον έλεγχο και την άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Χανίων αλλά και των αντίστοιχων υπηρεσιών στη Γερμανία. Εμείς στέλνουμε στον φιλοζωικό σύλλογο της Γερμανίας ή της Φινλανδίας μια λίστα με τα ζώα που μπορούν να υιοθετηθούν γιατί έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, είναι υγιέστατα, έχουν μικροτσίπ, έχουν ελεγχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία των Χανίων. Ο φιλοζωικοί σύλλογοι στο εξωτερικό βρίσκουν οικογένειες που θέλουν να τα υιοθετήσουν και μας στέλνουν συγκεκριμένα στοιχεία πού ακριβώς θα πάει το κάθε ζώο. Τα στοιχεία αυτά τα παίρνει και η Κτηνιατρική Υπηρεσία εδώ», επισημαίνει η κ. Ηλιάκη.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα των αδέσποτων διογκώθηκε και ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται μεγαλώνει. Για την κυρία Βρόμπελ η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν βλέπει ένα ζώο που βρήκε αδέσποτο, τραυματισμένο, χτυπημένο, κακοποιημένο, από μια γωνιά των Χανίων να ζει χαρούμενο μέσα σε μια οικογένεια. «Αυτό μας δίνει δύναμη για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», τονίζει η κυρία Βρόμπελ.