Ο ανασχηματισμός ταρακούνησε το γαλάζιο χρηματιστήριο, με τις μετοχές κάποιων στελεχών να εκτοξεύονται στα ύψη και άλλων να κατακρημνίζονται.

Κεντρικά κομματικά στελέχη αναμένουν στο Συνέδριο (αρχίζει την Παρασκευή) να καταγραφούν και οι πρώτες αντιδράσεις του γαλάζιου μηχανισμού απέναντι στις εξελίξεις, και σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η συνεδριακή ατζέντα θα υποστεί αλλαγές, στη σκιά της ιστορικής συγκατοίκησης με το ΠΑΣΟΚ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα διαφοροποιεί σε έναν βαθμό και τη λίστα των πρωταγωνιστών του Συνεδρίου, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που θα βρεθούν στο Φαληρικό Δέλτα (στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο) χωρίς υπουργική ιδιότητα και ακόμη περισσότερα εκείνα που προσδοκούσαν μια θέση στη νέα κυβέρνηση, αλλά κλήση από το Μαξίμου δεν υπήρξε.

Στον κύκλο των μεγάλων χαμένων τα πιο δυνατά ονόματα είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι δύο πρώην υπουργοί αποτελούσαν το προηγούμενο καλοκαίρι δύο από τα στοιχήματα του Πρωθυπουργού, για την ανασυγκρότηση της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντίστοιχα. Αλλά το γεγονός ότι όχι μόνον βρέθηκαν εκτός των υπουργείων, αλλά και εκτός κυβέρνησης, φανερώνει ότι κρίθηκαν αναποτελεσματικοί από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λυκουρέντζος φαίνεται ότι πλήρωσε και τις τριβές με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, που επίσης οδηγήθηκε στην έξοδο, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι την αλλαγή φρουράς στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών επέβαλαν και οι «κίτρινες κάρτες» των εκπροσώπων της τρόικας. Από τα στελέχη της νεότερης γενιάς, «λίμιτ ντάουν» υπέστησαν οι μετοχές των Κωστή Μουσουρούλη (Ναυτιλίας) και Μανούσου Βουλουδάκη (πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ο οποίος μάλιστα εμφανιζόταν ότι θα αναβαθμιστεί, καθώς και του Κυριάκου Βιρβιδάκη, που πριν από πέντε μήνες είχε κληθεί να αναλάβει, ως υφυπουργός Ανάπτυξης, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Στους χαμένους του ανασχηματισμού, πάντως, συγκαταλέγονται όχι μόνον όσοι βρέθηκαν εκτός αλλά και εκείνοι που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση –αν και είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι θα έραβαν υπουργικό κοστούμι. Ο Μάκης Βορίδης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Το περασμένο καλοκαίρι η απουσία του από το κυβερνητικό σχήμα είχε αποδοθεί σε «βέτο» του Φώτη Κουβέλη, αλλά τώρα προκάλεσε έκπληξη. Πτώση καταγράφουν τη ίδια ώρα και οι μετοχές του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος όχι μόνο δεν βρήκε θέση στα υπουργικά έδρανα, αλλά μετά το Συνέδριο ετοιμάζεται να παραχωρήσει και τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.

ΔΥΟ ΕΦΥΓΑΝ, ΔΥΟ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ…

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Από τον πυρήνα των καραμανλικών βρέθηκε στον ευρύτερο κύκλο συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται ότι την ανέμενε και ο ίδιος, γι’ αυτό την τελευταία περίοδο εμφανιζόταν να κινείται εκτός γραμμής, με αιχμές και κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Πέρυσι προωθήθηκεστην κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω τη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Τώρα επιστρέφει στα βουλευτικά καθήκοντα, πληρώνοντας τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία να λειτουργήσει αξιόπιστα

το υπουργείο Υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να αναλάβει το κομματικό Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μάκης Βορίδης

Με προίκα τη θητεία στην κυβέρνηση Παπαδήμου (ως υπουργός Μεταφορών) και την άνετη πρωτιά στο υπόλοιπο Αττικής, θεωρήθηκε και αυτή τη φορά ως ένα από τα επικρατέστερα στελέχη προς υπουργοποίηση, αλλά και πάλι έμεινε εκτός. Θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ σπεύδει να διαμηνύσει ότι δεν προετοιμάζεται για τον Δήμο της Αθήνας.

Μαν. Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ηρακλείου θεωρητικά είναι σήμερα το Νο 2 στο γαλάζιο οργανόγραμμα, ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς τον επέλεξε πέρυσι για τη θέση αυτήν προκειμένου να «μπλοκάρει» την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά τώρα σχεδόν προεξοφλείται ότι θα τον διαδεχθεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Και η εξέλιξη αυτή ρίχνει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του.