Ο τίτλος ήταν «Ποδήλατα και στο λιμενικό Σώμα». Το μικρό κείμενο από κάτω εξηγούσε ότι η Λέσβος πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί, εγκαινιάζοντας τον θεσμό των λιμενικών περιπολιών με θαλάσσιο ποδήλατο. Υπήρχε και μία φωτογραφία που έδειχνε ένα κανονικό ποδήλατο (πόλης) με αναβάτη, να κάνει πετάλι πάνω σε σκάφος.

Η «είδηση» μεταδόθηκε προχθές σε δεκάδες sites και blogs στο ίντερνετ, ακόμη και σε γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Μόνο που δεν ήταν αληθινή! Πληκτρολογήστε στο google «περιπολία με θαλάσσια ποδήλατα» για να καταλάβετε πώς κάποιοι τα έκαναν…θάλασσα και την αναπαρήγαγαν αβασάνιστα σαν να ήταν πραγματική. Στην αρχή του κειμένου υπήρχε μία μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που κάποιοι δεν την πρόσεξαν. Έγραφε: Μυτιλήνη, 17/6/2050. Αυτό που έγινε επιβεβαιώνει πάντως πως ό,τι γράφεται στο ίντερνετ δεν είναι πάντα ελεγμένο και διασταυρωμένο. Δυστυχώς. Χρειάζεται προσοχή.

Δείτε εδώ. Κι εδώ.

Τι είχε συμβεί; Αυτοί που έγραψαν το αρχικό κείμενο δεν είχαν στόχο να παραπλανήσουν. Πρόκειται για την ποδηλατική ομάδα της Λέσβου “lesvosMTB” (www.lesvosmtb.gr) που έχει φτιάξει μία…ευφάνταστη κατηγορία στο site της. «Μυτιλήνη 2050» την έχουν ονομάσει. Εκεί, οι Μυτιληνιοί λάτρεις του ποδηλάτου βουνού και γενικά του ποδηλάτου, ποστάρουν κείμενα και «πειραγμένες» φωτογραφίες για το πώς θα ήθελαν να είναι η πόλη τους στο μακρινό μέλλον. Πώς θα ήταν αν είχε παντού ποδήλατα. Τι θα τους άρεσε να γίνει. Ιδέες και προτάσεις για πιο «ποδηλατικό μέλλον», όπως γράφουν. E, ένα τέτοιο κείμενο εμπνευσμένο από το…ποδηλατικό μέλλον που ονειρεύονται ήταν κι αυτό που «ανέβασαν» στις 17 του μηνός για τις περιπολίες με τα θαλάσσια ποδήλατα. Εδώ το σχετικό κείμενο που προκάλεσε σύγχυση.

Οι ποδηλάτες της Μυτιλήνης έγραφαν μάλιστα πως «η προμήθεια των θαλάσσιων ποδηλάτων είναι μια ευγενική χορηγία του εργοστασίου Amali Bikes που σχεδιάζει, παράγει και συναρμολογεί τα καλύτερα (τουλάχιστον ανά την Ελλάδα) ποδήλατα παραγωγής εφαρμόζοντας πάντα καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες». Στο, αν μη τι άλλο, ευρηματικό κείμενό τους πρόσθεταν ότι «5 Αριστούχοι της Ποδηλατικής Ακαδημίας Λέσβου προσλήφθηκαν για να πλαισιώσουν τα 5 προς το παρόν πλωτά ποδήλατα του Λιμενικού».

Το πλωτό ποδήλατο είναι μεν υπαρκτό αλλά – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν χρησιμοποιείται από το λιμενικό ενημερώνει τις «Ορθοπεταλιές» η ομάδα «LesvosMTB».

Στην ίδια κατηγορία οι φίλοι του mountain bike από τη Λέσβο έχουν «ανεβάσει» και άλλα κείμενα για το πώς ονειρεύονται τη Μυτιλήνη το 2050. Ένα απ’ αυτά αναφέρεται σε «Σταθμούς ποδηλάτων» που έχουν εγκαταστασταθεί στην πόλη – μιλούν πάντα για το 2050 – με υπόστεγο που θα παρέχει σκιά στους ποδηλάτες για τις απαραίτητες εργασίες, ενώ δίπλα σε κάθε σταθμό βρίσκεται παροχή αέρα. Προσοχή! Κι αυτό είναι φανταστικό κείμενο.

Ένα άλλο ευρηματικό ποστ είναι αυτό που λέει ότι στην πόλη εγκαταστάθηκαν πέντε θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε σχήμα αυτοκινήτου. Στόχος γράφουν, είναι «να δώσουν συμβολικά και πρακτικά την αίσθηση πως περίπου 10 ποδήλατα μπορούν να παρκάρουν στη θέση που καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο. Πιθανόν έτσι να αλλάξει η αντιμετώπιση των αυτοκινητιστών απέναντι στον ποδηλάτη, όταν καταλάβουν ότι ένα ποδήλατο περισσότερο σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο στο δρόμο στην κυκλοφορία, στο πάρκινγκ». Και εδώ η ημερομηνία που υπάρχει στην «πειραγμένη» φωτογραφία είναι Μυτιλήνη 2050.

Παρανοήσεις με τις «ειδήσεις» από το…μέλλον έχουν γίνει και στο παρελθόν λένε οι άνθρωποι της ποδηλατικής ομάδας. «Αλλά με πόσο μεγάλα γράμματα να γράφουμε ότι μιλάμε για την Μυτιλήνη του 2050;» αναρωτιούνται.

Σημειώνεται πάντως ότι αρκετές από τις ιδέες της ποδηλατικής ομάδας δεν είναι επιστημονική φαντασία. Θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μάλιστα νωρίτερα από το 2050.

Η ποδηλατική ομάδα «lesvosMTB» είναι δραστήρια. Διοργανώνει βραδινές ποδηλατοβόλτες και εκδρομές στη φύση, δημοσιεύει ειδήσεις για το ποδήλατο, συμβουλές. Αγαπούν το πετάλι. Και ονειρεύονται μία Μυτιλήνη με πολλά ποδήλατα.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν πλεον και στο twitter @orthopetalies