Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τους συμβούλους του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί η προσφορά της αζέρικης Socar.

Στόχος, είναι να βελτιωθεί σημαντικά η προσφορά των Αζέρων που όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ» ήταν αρκετά κάτω των προσδοκιών καθώς κινείται κάτω από τα… 350 εκ. ευρώ.

Τέτοια ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση που έγινε στο ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης, όπου και έχει καταλύσει  η αζέρικη αντιπροσωπεία, στη διάρκεια της οποίας η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τους συμβούλους επιχείρησαν μια διαφορετική προσέγγιση στις παραδοχές της Socar σχετικά με την καθαρή θέση, τις υποχρεώσεις και τις οφειλές του ΔΕΣΦΑ, και οι οποίες συνοδεύουν την προσφορά της. Η σύσκεψη με τους συμβούλους συνεχίζεται σήμερα.

Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι οι παραδοχές που συνοδεύουν την προσφορά χρήζουν και μιας διαφορετικής ανάγνωσης από εκείνη της Socar, που σημαίνει ότι αν οι Αζέροι πεισθούν γι’ αυτό, τότε το τίμημα μπορεί να ανέβει σημαντικά.

Θετική είναι η εικόνα που μεταφέρεται και από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων, με τα στελέχη του ομίλου να περιορίζονται πάντως στα όσα ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση ότι η προσφορά μελετάται και αποτιμάται.

Πρόκριμα για τον TAP

Θετική πάντως ένδειξη είχαμε χθες σχετικά με την επιλογή του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστικού του σχεδίου Nabucco West για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Ανακοινώθηκε ότι η βελγική εταιρεία Fluxys (ο βελγικός ΔΕΣΦΑ), πρόκειται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας του αγωγού TAP.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εικόνα για το ποιος από τους δύο αγωγούς θα κερδίσει το στοίχημα του αζέρικου αερίου θα υπάρχει στις 23 Ιουνίου, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται γύρω στις 28 του μήνα.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία της εταιρείας του TAP με το βελγικό όμιλο που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου, θα επισφραγιστεί αμέσως μετά την απόφαση του κονσόρτιουμ του Shah Deniz για το νότιο διάδρομο.

Πάντως το ενδιαφέρον της βελγικής εταιρείας που δραστηριοποιείται με τη μεταφορά, αποθήκευση φυσικού αερίου καθώς και με τη διακίνηση υγροποιημένου αερίου σε έξι χώρες, ερμηνεύεται ως ένα ακόμη ισχυρό σήμα υπέρ του αγωγού TAP.

Πρόκειται για εξέλιξη με πολλαπλό ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι έχει ευρύτερες προεκτάσεις γενικότερα για την αγορά αερίου στις περιοχές και τις αγορές από όπου θα διέλθει ο αγωγός TAP.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από