Το κλείσιμο της ΕΡΤ μπορεί να «έκλεισε το μάτι» στη Χρυσή Αυγή και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους (στους οποίους απευθύνεται ο κ. Σαμαράς), μπορεί να έδωσε μια διέξοδο για τις 2.000 απολύσεις που ζητεί απεγνωσμένα το Μαξίμου, κόντρα στον… κ. Μανιτάκη, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις που δεν είχαν προβλεφθεί.

Προκάλεσε το δημοκρατικό αίσθημα μεγάλης μερίδας των πολιτών, ενώ χτύπησε συναγερμό στις Βρυξέλλες, οι οποίες βρέθηκαν να κατηγορούνται ότι η πίεση στην Ελλάδα βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο ήπια αναδιάρθρωση –στη βάση του σχεδίου Μόσιαλου –με κλείσιμο κάποιων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα ήταν μεν πιο χρονοβόρα αλλά δεν θα προκαλούσε τον κόσμο.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να περάσει ένα μήνυμα «δεξιάς αποφασιστικότητας» και πυγμής συγχρόνως –όμως έδειξε την απόγνωσή του με την αδυναμία της Τρικομματικής να κάνει περικοπές στο Δημόσιο. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας αρνείται με κάθε τρόπο να θίξει την παραδοσιακή πελατεία του: ούτε καν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί και φυσικά δεν έχει συγχωνευθεί ή κλείσει κανένας από τους εκατοντάδες δημόσιους οργανισμούς-σφραγίδες που δαπανούν ασκόπως κρατικά χρήματα.

Ωστόσο για την αλλαγή του Δημοσίου έχουν υπογράψει εκτός από τον κ. Σαμαρά και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Οι οποίοι μπορεί να επιμένουν ότι η ΕΡΤ πρέπει να μείνει ανοιχτή –και σωστά -, όμως δεν θα πρέπει να νίπτουν τας χείρας τους για την… Κούβα των Βαλκανίων –τον πιο αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα στην Ευρώπη.

Εξάλλου έχουν εξίσου ευθύνες για την απαξίωση της ΕΡΤ –υπήρξε επί δεκαετίες το «πάρκινγκ των δικών μας παιδιών», τόσο των δυο μεγάλων κομμάτων όσο και των μικρότερων σχηματισμών της Αριστεράς.

Από κει και πέρα το να χρησιμοποιείται ο άτσαλος χειρισμός Μαξίμου στην ΕΡΤ ως πρόσχημα για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα έχει σοβαρές συνέπειες σε όποιο κόμμα το τολμήσει. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, σταθερές αποφάσεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η κρίση στην ΕΡΤ δίνει την ευκαιρία για ένα κυβερνητικό σχήμα με πολιτικά πρόσωπα και των τριών κομμάτων ώστε κανείς να μην μπορεί να προσφέρει στήριξη α λα καρτ.