Πολλοί θεώρησαν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά κατήργησε μέσα σε μια νύκτα τη δημόσια τηλεόραση, αποτελεί μια αυταρχική εκτροπή. Πολύ φοβάμαι πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τρεις μαύρες οθόνες που είδαν οι έλληνες πολίτες προχθές μετά τις 11 το βράδυ αποτελούν μαύρη σελίδα στην ανάπτυξη της ίδιας της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας. Πάντως, πρέπει να προβληματίσει αυτούς που σχεδίασαν την κίνηση αυτή ότι μόνο η Χρυσή Αυγή βγήκε ολόθερμα να τους υποστηρίξει.

Τα σύννεφα τέτοιων πρακτικών είχαν συσσωρευτεί τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Προχθές με το κλείσιμο της ΕΡΤ ξέσπασε και η καταιγίδα. Μια καταιγίδα που πολλοί «πολιτικοί μετεωρολόγοι» έβλεπαν να έρχεται, αλλά λίγοι προειδοποιούσαν γι’ αυτήν. Γιατί ήταν εμφανές πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνησης) και της νομοθετικής (Κοινοβούλιο). Το Υπουργικό Συμβούλιό δεν συνεδρίαζε και η Βουλή παρακολούθησε μέχρι σήμερα αμήχανη τις κυβερνητικές ενέργειες. Από προχθές ζούμε την κορύφωση της αντίθεσης κυβέρνησης και Βουλής.

Η μεταπολίτευση, παρά τα κουσούρια της, κατοχύρωσε τις δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για τα κρίσιμα θέματα. Πρόσθεσα τη φράση για «τα κουσούρια» γιατί ακριβώς και τότε πολλά συμφέροντα παρενέβαιναν και μερικές φορές κατόρθωναν να αλλοιώνουν την πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Σήμερα όμως, αντί να περάσουμε στη μετά μεταπολιτευτική φάση, η οποία θα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, ως τον πιο ακριβή δημοκρατικό τρόπο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας, ζούμε τη μετάβαση σε μια εποχή μεγάλης υποτίμησης των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών.

Ακούμε βουλευτές της ΝΔ να προτείνουν ένα νέο μοντέλο μέτρησης της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό πλέον δεν είναι η λαϊκή ψήφος και η Βουλή αλλά οι διάφορες διαδικτυακές μετρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζουν τη δημοκρατία και την πολιτική με τους «φίλους» τους στο facebook και τους «ακόλουθους» στο twitter. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα δημοκρατίας και μεταρρύθμισης, όταν λέμε δημοκρατία εννοούμε την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος όπως αυτό καταγράφεται στις εκλογές και στο Κοινοβούλιο. Τα δίκτυα μεταφέρουν τον παλμό κάποιων ανθρώπων αλλά όχι και τη βούληση του συνόλου της κοινωνίας. Ας μη τα αποπολιτικοποιούμε όλα.

Η ταύτιση του Διαδικτύου με την έμμεση δημοκρατία είναι εξίσου επικίνδυνη με την άποψη που ταυτίζει τις «λαοσυνάξεις» των δήθεν άμεσων δημοκρατών με την πραγματική γενική βούληση του λαού. Κοινή κατάληξη και των δύο αυτών απόψεων είναι η αμφισβήτηση του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος.

Βεβαίως, θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζε πως τίποτα δεν θα έπρεπε να αλλάξει στη δημόσια τηλεόραση. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της λογικής των άκρων που θέλει ή να μην αλλάξει τίποτα ή ζητεί την ισοπέδωση των πάντων. Είναι σαφές ότι στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση υπήρχε κομματοκρατία, ρουσφετολογία, υπερβολικές δαπάνες (π.χ. εξωτερικές παραγωγές). Την ίδια στιγμή όμως εκεί υπάρχουν ικανοί και εργατικοί άνθρωποι, όχι μόνο δημοσιογράφοι, οι οποίοι παράγουν αξιοζήλευτα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Τα στελέχη αυτά της ΕΡΤ δίνουν καθημερινά τη μάχη να φτάνει στους δέκτες μας η ποιοτική δημόσια τηλεόραση, που στην εποχή του άκρατου ανταγωνισμού αποτελεί ζητούμενο για τον κάθε πολίτη. Αντί λοιπόν να τους ρίχνουμε όλους στον Καιάδα, καλό είναι να προτείνουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα απαλλάσσει την ΕΡΤ από φαινόμενα του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να καταθέσει μια πρόταση βιώσιμης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια. Είναι οι σημερινοί υποστηρικτές της κατάργησης της δημόσιας τηλεόρασης, που τότε είχαν αμφισβητήσει αυτή την προσπάθεια. Σήμερα οι ίδιοι (μα ακριβώς οι ίδιοι) ζητούν να συναινέσουμε όχι στην ορθολογική αναδιάρθρωση αλλά στην κατάργηση της ΕΡΤ. Οχι δεν μπορούμε και δεν θα συναινέσουμε. Ο τόπος χρειάζεται ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τη δημοκρατία και τη μεταρρυθμιστική της πνοή. Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός της ΕΡΤ μπορεί να υλοποιηθούν με ζωντανό το σήμα της.

Βέβαια, περίμενα ότι οι πρωταγωνιστές της αντιμεταρρυθμιστικής κουλτούρας και του πολιτικού οπορτουνισμού που εκτροχίασαν δημοσιονομικά τη χώρα οδηγώντας τη στο Μνημόνιο θα είχαν γίνει σοφότεροι. Αυτό όμως αποδεικνύεται ευσεβής πόθος. Το ηθικό και πολιτικό δίδαγμα από τα τελευταία γεγονότα είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.