Με τη συμμετοχή άνω των 100 διεθνών funds, 125 διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων και 400 συμμετεχόντων άρχισε χθες στη Νέα Υόρκη το επενδυτικό συνέδριο που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα παρουσιαστούν οι προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών εισηγμένων και προς αποκρατικοποίηση εταιρειών.

Οι 24 εισηγμένες εταιρείες οι οποίες θα παρουσιάσουν στη Γουόλ Στριτ τις προοπτικές τους στα κορυφαία παγκοσμίως funds είναι οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Μέτκα, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Ελλάκτωρ. Παράλληλα, πρώτη φορά σε ανάλογο συνέδριο συμμετέχουν οι Παπουτσάνης, Lamda Development, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Creta Farms, Τράπεζα Αττικής, Κρι-Κρι και MLS, ενώ και το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το περσινό επενδυτικό συνέδριο διεξήχθη στη σκιά της πιθανότητας η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Σήμερα το κλίμα έχει μεταβληθεί, κάτι που αποτυπώνεται στις 450 συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων. Μεταξύ των funds που βρίσκονται στο ξενοδοχείο The Plaza στην 5η Λεωφόρο, όπου και διεξάγεται η εκδήλωση, είναι και τα εξής: Baupost, Columbia Wanger Am, Contrarian Capital Management, Discerene Value Advisors, Third Point, Fintech Advisors, Highfields Capital, Lazard, Templeton και Ziff Βrothers Ιnvestment. Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley είναι μεταξύ των κορυφαίων χορηγών της εκδήλωσης, ενώ στην αγορά σημειωνόταν ιδιαίτερα η παρουσία των κορυφαίων hedge funds Third Point LLC και Fortress Investment Group FIG. Οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν πλέον το 53,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2007, ανέφερε ο Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζοντας πως η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και αναδεικνύεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα αμερικανικά κεφάλαια, που παραμένουν οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιαστεί μια εις βάθος εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της πορείας των μεταρρυθμίσεων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζει. Στα αξιοσημείωτα των συναντήσεων συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι στελέχη της Procter & Gamble και η Hewlett-Packard θα παρουσιάσουν «ιστορίες επιτυχίας» από τις πρόσφατες επενδύσεις τους στην Ελλάδα.