«Λεφτά υπάρχουν» για έργα, αλλά είναι χαμένα σε νομικές εμπλοκές, γραφειοκρατικά εμπόδια και την αδράνεια που εμφανίζουν ορισμένοι φορείς. Αποτέλεσμα είναι 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ να παραμένουν αναξιοποίητα στα ταμεία των Περιφερειών.

Δεκάδες έργα εγκρίνουν οι Περιφέρειες μέσω των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων (ΠΕΠ), τα οποία χρηματοδοτούνται μάλιστα εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια, αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους φτάνουν τα δύο, ακόμη και τα τρία χρόνια!

ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, να βρίσκονται εν υπνώσει 630 έργα που εγκρίθηκαν από τα ΠΕΠ και η χρηματοδότησή τους έφτανε το 6% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, παρ’ ότι η έγκριση είχε γίνει πριν από τον Ιανουάριο του 2012, οι σχετικές συμβάσεις είχαν προχωρήσει ελάχιστα ή και καθόλου. Το ύψος των αναξιοποίητων κονδυλίων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στα 630 αυτά έργα δεν υπολογίζονται εκείνα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαγωνισμοί και έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά για διάφορες αιτίες δεν προχωρά η υλοποίησή τους.

Περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν εδώ και πολλούς μήνες μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ενδεικτικό είναι πως έργα αναβάθμισης της υποδομής σε 15 νοσοκομεία της Αττικής και κατασκευή 18 παιδικών σταθμών από δήμους παραμένουν παγωμένα από έξι μήνες έως και δυόμισι χρόνια.

«Οι διάφορες εμπλοκές, οι διάφορες δικαιολογίες, δεν περνάνε. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Μας αφορά όλους μαζί και τον καθέναν ξεχωριστά και δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αναφέροντας σε αυστηρό τόνο: «Αν δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα, ας τα απεντάξουν και να πάρουν σειρά άλλοι φορείς. Δεν μπορώ να χάσω τα χρήματα».

Ο ίδιος προειδοποιεί πως όπου διαπιστωθούν ευθύνες των φορέων στις καθυστερήσεις, θα προχωρήσει στην ακύρωση των έργων. Ο κ. Σγουρός βρίσκεται μάλιστα σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Ανάπτυξης, προκειμένου με τη σειρά τους να πιέσουν τους αρμοδίους να τρέξουν τις συμβάσεις των έργων.

Πέρα από την ολιγωρία κάποιων φορέων, ο περιφερειάρχης Αττικής αναγνωρίζει πάντως πως υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των νομικών διαδικασιών, καθώς συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επισημαίνει και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, π.χ. στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, που θα μπορούσε να συνδράμει στη σωστή εκτέλεση των διαγωνισμών.

Στις ελλείψεις αυτές αναφέρεται και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου επίσης διαπιστώνονται τραγικές καθυστερήσεις σε έργα που αναλαμβάνουν οι δήμοι. Πρόσφατα μάλιστα χρειάστηκε να εγκριθεί και ειδικό πρόγραμμα συμβούλων επιτάχυνσης στη Χαλκιδική, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά (π.χ. σε μηχανικούς).

Νούμερο ένα πρόβλημα χαρακτηρίζουν ωστόσο από το επιτελείο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα τη γραφειοκρατία των απαλλοτριώσεων, αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που εντείνουν το πρόβλημα.

Αναφέρουν μάλιστα την περίπτωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας, όπου οι αντιδράσεις των κατοίκων έχουν φρενάρει επί περίπου δύο χρόνια τη λειτουργία του. Δεν είναι εξάλλου το μοναδικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων που παραμένει στάσιμο εξαιτίας των αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και κατοίκους.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ. Ωστόσο, λόγω οικονομικής κρίσης προκύπτουν και άλλες αγκυλώσεις στον γραφειοκρατικό γολγοθά, όπως λένε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η αδυναμία των εργολάβων να εξασφαλίσουν εγγυητικές καλής εκτέλεσης, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες, αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που τα έργα καθυστερούν.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο στα χαρτιά ισχύει το κτιριακό «λίφτινγκ» των τριών πανεπιστημίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η αγορά των κτιρίων αναβάλλεται για περίπου δύο χρόνια, με τους διαγωνισμούς να κρίνονται άγονοι. Ετσι, απαιτήθηκε νέα δημοπρασία, με το αποτέλεσμα να μην έχει κριθεί ακόμη.