Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε στον κυβερνητικό συνασπισμό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των εταίρων κλιμακώνεται και μεταφέρεται στη Βουλή, ενώ λαμβάνει πλέον ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Από το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στον «ενταφιασμό» του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη σύμπηξη μετώπου για την προώθηση του επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο (ως πρότασης νόμου, πλέον, των δύο κομμάτων).

Η κίνηση των δύο εταίρων, που «κλείδωσε» έπειτα από χθεσινή επικοινωνία των Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ΝΔ περνά στην αντεπίθεση προαγγέλλοντας την καταψήφιση της πρότασης, ακόμη κι αν αυτή η εξέλιξη τη φέρει για πρώτη φορά να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή. Στο γαλάζιο επιτελείο, μάλιστα, προετοιμάζονται για «πόλεμο» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με στόχο να μην οδηγηθεί ποτέ το σχέδιο Ρουπακιώτη για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν – επικαλούμενοι και δηλώσεις στελεχών της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου – ότι το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται δεν θα απειλήσει τη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού.

Η σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πάντως, δηλητηριάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που εμφανίζονται οργισμένοι από τη στάση του Μαξίμου και μεταθέτει την επόμενη σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, η οποία – όπως υποστήριζαν χθες στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού – δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

«Ούτε βήμα πίσω» είναι η εντολή Σαμαρά στα γαλάζια στελέχη για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η οποία προαναγγέλλει και την αντίσταση μέχρι τέλους της ΝΔ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η προχθεσινή αδιέξοδη συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων «ήταν καταληκτική». Συνεπώς οι τρεις αρχηγοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στο ίδιο τραπέζι για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, κατά τις ίδιες πηγές, «ανήκει πλέον στην Ιστορία».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, εξάλλου, η οποία εξετάστηκε διεξοδικά ως πολιτική κίνηση σε χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το στενό επιτελείο του, το στίγμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι η ΝΔ θα παραμείνει αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή που ήδη ακολουθεί.

Οπως αποφασίστηκε, η ΝΔ θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια νομοθετικής αλλαγής στη βάση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ισχυρότερος των εταίρων θα καταψηφίσει στη Βουλή την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να απόσχει από τη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία. «Τυχόν αποχή τής ΝΔ θα οδηγούσε στην έγκριση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα πολεμήσει για να μη γίνει ποτέ νόμος του κράτους», τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου, εξάλλου, είναι η πρόταση των δύο εταίρων να απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και να μη φθάσει ποτέ στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη ενημερωθεί για την κεντρική απόφαση και σχεδόν προεξοφλείται η καταψήφιση της πρότασης, καθώς η ΝΔ ορίζει 21 από τα μέλη της, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και –αν συμπλεύσει –ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον 19. Τα υπόλοιπα 10 μέλη της επιτροπής ορίζονται από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Συνεπώς, βάσει των θέσεων που καταγράφονται, θεωρείται σχεδόν απίθανη η συγκρότηση πλειοψηφίας υπέρ του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.

Ακόμη και με την καταψήφιση στην επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείεται μια σύγκρουση με στόχο την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, επικαλούμενοι τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 91, παρ. 6), αναφέρουν ότι το «μπλόκο» είναι απόλυτο έπειτα από μια καταψήφιση στην επιτροπή. Και αυτό διότι, όπως ορίζεται, μία πρόταση νόμου που δεν εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εάν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος. Στην Ολομέλεια μπορεί να φθάσει μόνον για συζήτηση, αλλά μια τέτοια κίνηση είναι ασυνήθιστη στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, κατά την οποία προκαλούσε δημόσια δαπάνη. Και προεξοφλούν ότι αντίστοιχη δαπάνη θα επιφέρει και το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Με την προώθηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αυτού του νομοσχεδίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκύψει νέα διελκυστίνδα, καθώς για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπάρχει προς το παρόν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δηλώνει αποφασισμένη να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο ακόμη και σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ενώ θεωρεί ότι στόχος της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου είναι να δοθεί μια «μάχη εντυπώσεων» στη Βουλή.

ΒΑΘΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ. Στη βάση αυτή η σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων τίθεται ανοικτά σε ιδεολογικοπολιτική βάση, καθώς τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το γαλάζιο επιτελείο τονίζουν ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη διαφωνώντας πρωτίστως «με την κατεύθυνση και τη φιλοσοφία του».

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν, ουσιαστικά, τους άλλους δύο εταίρους για «επιχείρηση ενδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής» μέσα από ένα πλέγμα απαγορεύσεων. Επίσης, επαναλαμβάνουν ότι το μόνο που θα μπορούσαν να στηρίξουν είναι μια κωδικοποίηση των υφιστάμενων ποινικών διατάξεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν και εγκλήματα που σχετίζονται με ρατσιστική βία, παράλληλα με ορισμένες βελτιώσεις.

Το μήνυμα που εκπορεύεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι «η ΝΔ με τη στάση της στερεί το οξυγόνο από τη Χρυσή Αυγή». Οι ίδιες πηγές θεωρούν ευκαιριακό το ποσοστό που καταγράφει το κόμμα Μιχαλολιάκου και αναγνωρίζουν ότι βασικός στόχος της ΝΔ είναι να μη συγκρουστεί με πρώην ψηφοφόρους της (ιδίως από τον χώρο της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων), οι οποίοι έχουν στραφεί στην Ακροδεξιά.