Η πρώτη μεγάλη παραγωγική επένδυση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Third Point στην Ελλάδα είναι γεγονός και αφορά την πολλά υποσχόμενη αγορά των υδρογονανθράκων.

Μέσω του νεοσύστατου fund με την επωνυμία Third Point Hellenic Recovery Fund η αμερικανική εταιρεία του Ντάνιελ Λεμπ που έγινε γνωστή από τις κερδοφόρες επενδύσεις στα υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα (πάνω από 500 εκατ. δολάρια οι υπεραξίες που κατέγραψε) και από τη συμμετοχή της στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, βάζει 60 εκατ. δολάρια στην Energean Oil&Gas, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής Πρίνου/Καβάλας και αποκτά συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για παραγωγικές επενδύσεις και ειδικότερα θα χρηματοδοτήσουν τέσσερις γεωτρήσεις με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Εψιλον το 2014 (κοίτασμα – δορυφόρος του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατ. βαρελιών) μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση της Energean αναφέρεται πως η εταιρεία σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία του Open Door για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος).

Σε δηλώσεις του ο Ντάνιελ Λεμπ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Third Point, επισημαίνει ότι «το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα ωφελήσει σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και ότι η Energean, ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη χώρα, κατέχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας κάνει μέρος ενός μοναδικού ελληνικού success story».

Από την πλευρά του ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil&Gas, τόνισε ότι η συμφωνία «όχι μόνο ενισχύει την οικονομική μας θέση και δυνατότητα αλλά μας προσφέρει και μοναδικές προσβάσεις στον διεθνή ενεργειακό χώρο».

Η Energean αντιπροσωπεύει τη μοναδική εταιρεία με δραστηριότητα και επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, κατέχοντας το 100% των αδειών εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας. Επίσης κατέχει και άδειες εκμετάλλευσης στην Αίγυπτο.

Η Third Point ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds των ΗΠΑ με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. δολάρια.