Τη διπλή δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Eurogroup το απογευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ.

Η είδηση αυτή προστίθεται στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πολύ θετικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η οποία αναφέρεται σε συμφωνία της Γερμανίας να εγκριθεί η διπλή δόση, ύψους 7,54 δισ. ευρώ, για την Αθήνα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε από το βήμα του ΣΕΒ ότι θα σταματήσουν οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας και η επόμενη κρίσιμη επίσκεψή της θα είναι τον Οκτώβριο, οπότε θα υπάρξει η δύσκολη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν προϊδεάζει για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-16, προκαλώντας σχόλια στον εγχώριο και διεθνή Τύπο περί αποδοτικότητας και επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καθησυχάσει, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-16. Το αντίθετο έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το ΥΠΟΙΚ, «όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».

Την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».

«Εν όψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, οι πληρωμές προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν μια δόση 4,2 δισ. ευρώ στις 17 Μαϊου και μια δόση 3,3 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την επιστολή του γερμανικού υπουργείου, ο στόχος για το έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί ελαφρά προς τα κάτω, στο 4,4% του ΑΕΠ από 4,6% το Δεκέμβριο.

Ο στόχος του ελλείμματος για το 2014 παραμένει σταθερός στο 3,5%.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και εκτιμά ότι ο στόχος για μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% το 2012 – 2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί.