Το ευρωπαϊκό μπάσκετ υποκλίθηκε ενώπιον του Νίκου Γκάλη και ο Αρης ευχαρίστησε τον μεγάλο άσο για την προσφορά του στον σύλλογο και στον ελληνικό αθλητισμό, σε μια βραδιά που την περίμεναν όλοι εδώ και 20 χρόνια.

Το θρυλικό Αλεξάνδρειο θύμισε χθες τη δεκαετία του 1980. Μεγάλο πλήθος στις εξέδρες από νωρίς με πάθος της εποχής των αγώνων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε που η Ελλάδα πάγωνε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσει τα κατορθώματα της αυτοκρατορίας με μπροστάρη τον Γκάλη. Προσκεκλημένοι στη γιορτή ήταν συμπαίκτες, προπονητές και αντίπαλοι του «γκάνγκστερ» στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα. Πρωτότυπο ντεκόρ της γιορτής ήταν βιντεογουόλ στις διαστάσεις της τεράστιας κίτρινης φανέλας του Νικ με το Νο6.

Πάνω στη θρυλική φανέλα προβλήθηκε η αθλητική ζωή του: σπασίματα μέσης, απίστευτα καλάθια εν μέσω τριών και τεσσάρων αντιπάλων επέστρεψαν στη μνήμη, ενώ οι οπαδοί προέβλεψαν: «Αρη γερά, εσύ θα φέρεις το μπάσκετ στον Βορρά».

Ακούστηκε δύσκολο εγχείρημα, αλλά η χθεσινή βραδιά είχε ακόμη έναν στόχο, εκτός από την τιμητική παράμετρο: να ανάψει ξανά στο κοινό του Αρη τη σπίθα για την ομάδα μπάσκετ.

Πάντως, ο Βαγγέλης Αγγέλου και οι παίκτες πήραν την ευλογία από τον «θεό του ελληνικού μπάσκετ» με ζντο μπροστά στον πάγκο.

Ποιος ξέρει, ίσως ο Γκάλης να νιώθει πλέον την επιθυμία να πλησιάσει στον σύλλογο και να αποτελέσει τον κρίκο του ένδοξου παρελθόντος με το αβέβαιο μέλλον, παρά τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις του.

Ισως ο μεγάλος άσος θέλει να επισκέπτεται πιο συχνά το Αλεξάνδρειο, καθώς η κεντρική σάλα του ιστορικού γηπέδου έχει πλέον το όνομά του. Την ανακοίνωση και την αποκάλυψη της επιγραφής με το όνομα του κορυφαίου καλαθοσφαιριστή στο παρκέ του Παλέ έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Είναι το ελάχιστο δώρο της Πολιτείας στον Γκάλη για την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.