Ενα νέο πολιτικό κόμμα, με όνομα «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» – στα πρότυπα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο – ίδρυσε ο Θεόδωρος Κατσανέβας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κεντρικός στόχος του νέου κόμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος.

Οι πέντε βασικές θέσεις του κόμματος είναι η ανατροπή του Μνημονίου, η επιστροφή στη δραχμή, η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η εθνική αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα μέλη του δεν πρέπει να έχουν ανάμειξη στην «μνημονιακή υποτέλεια», ενώ ο φορέας εκφράζει «τον πατριωτικό σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο με κοινωνική αλληλεγγύη, με αποτελεσματικότητα, εντιμότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία, με ευαισθησία για το περιβάλλον και τους μη-προνομιούχους πολίτες, με προσήλωση στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή, την απαλλαγή από την υποτέλεια των δανεικών».

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «αρνείται τον εθνομηδενισμό, την ισοπεδωτική πολυπολιτισμική παγκοσμιοποίηση. Αντιστέκεται στην επέλαση του νεογερμανικού ιμπεριαλισμού, του διεθνούς καζινο-καπιταλισμού, στη σύγχρονη διεθνή ‘Ιερή Συμμαχία’ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του τζόγου που απομυζά την πραγματική οικονομία του ανθρώπινου μόχθου».

Η Δραχμή Πέντε Αστέρων «έχει καταστρώσει συγκροτημένο σχέδιο συντεταγμένης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αναγέννηση της παραγωγικής της βάσης με ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και νοικοκύρεμα του κράτους, με χρηστή, έντιμη και αποτελεσματική διοίκηση, ελληνοκεντρικό προσανατολισμό με κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των λιγότερα εχόντων».

Επίσης, επιθυμεί την προώθηση της συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με προοπτική την έξοδο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου από το ευρώ, τη χαλαρή συναλλαγματική σύνδεση των νομισμάτων τους και τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου του νότου.

Η ιδρυτική προσωρινή διοίκηση της κίνησης αποτελείται από τους:

Αρτόπουλος Ελισσαίος, οικονομολόγος

Βαμβακούσης Αρτέμης, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος

Ζαγοραίου Όλγα, οικονομολόγος

Ιατρίδης Νίκος, σκηνοθέτης

Κατσανέβας Θεόδωρος, καθηγητής Πανεπιστημίου

Καραμολέγκος Ιωάννης, σύμβουλος επιχειρήσεων

Λάος Νικόλαος, πολιτικός αναλυτής

Λύκος Γαβριήλ, βιολόγος, διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων

Μανουσάκης Νικόλαος, επιχειρηματίας

Μπαριτάκης Νικήτας, επιχειρηματίας

Μπρεάνος Βασίλειος, οικονομοτεχνικός-σύμβουλος επιχειρήσεων

Μουστάκη Ευαγγελία, γιατρός

Μυτιληναίος Στέφανος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Οικονομάκος Ιωάννης, αντιστράτηγος ε.α.

Παγώνης Νικόλαος, πλοίαρχος

Παναγιώτου Κωνσταντίνος, επιχειρηματίας

Παπαδάκης Μιχάλης, καθηγητής Πανεπιστημίου

Παράσχου Βασίλειος, γιατρός

Στεργιανός Διονύσης, συνταξιούχος δικαστικός

Στολτίδης Θεόδωρος, οδοντίατρος

Στιβαxτής Γεώργιος, οικονομολόγος

Τσιγκρής Αντρέας, πληροφορικός

Φούφας Ιωάννης, εκδότης

Χιώτης Γεώργιος, γεωπόνος