Τον κώδωνα του κινδύνου για επτά νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα φυτοφάρμακα (imidacloprid, thiamethoxam, clothianidin, fipronil, chlorpyriphos, cypermethrin, deltamethrin) –τα οποία βλάπτουν τις μέλισσες –είχε κρούσει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σε έκθεσή της που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του χρόνου.

Οι επιστήμονές της, λαμβάνοντας υπόψη τους στοιχεία και από άλλες επιστημονικές έρευνες, τόνιζαν πως τα επτά εντομοκτόνα φυτοφάρμακα θα πρέπει να απαγορευθούν για να αποφευχθούν οι βλαπτικές συνέπειες. Αυτά τα επτά χημικά, ανέφερε η οργάνωση, χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις πλήττουν τις μέλισσες. Η Greenpeace σημείωνε ακόμη πως η επιστήμη είναι σαφής: η δυνητική ζημιά αυτών των φυτοφαρμάκων φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τα οποιαδήποτε προσδοκώμενα οφέλη της αύξησης της παραγωγικότητας της γεωργίας. Και πρόσθετε πως οι κίνδυνοι για τρία από τα νεονικοτινοειδή έχουν επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Την ίδια στιγμή, έλεγε, είναι ευρέως αποδεκτό πως τα οικονομικά οφέλη από τους επικονιαστές –όπως είναι οι μέλισσες –είναι πολύ σημαντικά.

Οι ειδικοί της οργάνωσης τόνιζαν στην έκθεσή τους πως 53% ήταν η μείωση του πληθυσμού των μελισσών μόνο στην Ευρώπη τους τελευταίους χειμώνες, από το 2008 και μετά.