Βουτιά στους νέους για την επιλογή προϊσταμένων κάνει η κυβέρνηση, προωθώντας με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται σήμερα να τεθεί σε διαβούλευση αλλαγές στο σύστημα ιεραρχικής εξέλιξης στο Δημόσιο.

Στόχος, όπως έχει προαναγγελθεί, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα να καταλαμβάνουν ταχύτερα θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή χωρίς να χρειάζεται να παρέλθουν δεκαετίες προϋπηρεσίας. «Θα ακυρωθεί η λογική ο παλιός χωρίς προσόντα να παίρνει τη θέση» σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως δεν έλειπαν οι περιπτώσεις όπου υπάλληλοι οι οποίοι δεν διέθεταν πτυχίο πανεπιστημίου να κερδίζουν πόντους στην ιεραρχία έναντι συναδέλφων τους με τίτλους σπουδών μόνον λόγω των ετών υπηρεσίας. Οπως αναφέρουν, ήδη με νόμο επί θητείας Γιάννη Ραγκούση, είχε περιοριστεί το κριτήριο της αρχαιότητας και τώρα με τις νέες διατάξεις θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η βαρύτητά του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα γενιά.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δίνονται οι βασικές κατευθύνσεις, ενώ τα ακριβή κριτήρια και η μοριοδότησή τους θα εξειδικευθούν με προεδρικό διάταγμα που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο του χρόνου προϋπηρεσίας δεν θα καταργηθεί πλήρως αλλά θα επιταχυνθεί δραστικά, ιδίως το διάστημα που θα απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να κριθεί για τον πρώτο ιεραρχικό βαθμό, δηλαδή αυτόν του τμηματάρχη. Για τους επόμενους βαθμούς, όπως για να αναλάβει κάποιος γενικός διευθυντής, θα εξακολουθεί ωστόσο να ορίζεται πως πρέπει να έχει διατελέσει σε θέση διευθυντή. Και σε αυτήν, όμως, την περίπτωση θα ψαλιδιστούν οι χρόνοι.

Οπως διευκρινίζουν στελέχη του Δημοσίου, οι κρίσεις με το νέο καθεστώς θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία. «Δεν έχει νόημα να κάνεις τώρα κρίσεις, δεδομένου ότι με τα οργανογράμματα θα μειωθούν ακόμη και στο μισό οι δομές και ως εκ τούτου και οι θέσεις ευθύνης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οριστικοποιούνται οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των υπουργείων και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

Στη βάση αυτή θα προχωρήσει και η κατάρτιση των περιγραμμάτων θέσεων που θα υπάρχουν σε κάθε δομή (τμήμα, διεύθυνση ή γενική διεύθυνση). Πρόκειται για διαδικασία που συνδέεται με το σχέδιο διαθεσιμότητας και κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο. Από την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα προκύψουν οι κατάλληλοι για τις αντίστοιχες θέσεις στη λογική των περιγραμμάτων τους. «Θα ξέρεις κάθε θέση τι προσόντα απαιτεί και θα συνδυάζεις με τα αντίστοιχα προσόντα κάποιου υπαλλήλου» υποστήριζαν.

Παράλληλα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα αυστηροποιηθεί το σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών και θα εξορθολογιστεί η λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί τέλος στο φαινόμενο κατάχρησης αδειών για λόγους υγείας. Οπως επισημαίνεται, υπάρχει σημαντικό τμήμα δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών απουσιάζουν επί μακρόν από τα καθήκοντά τους μέσω αναρρωτικών αδειών.

Βαθμολόγιο απόδοσης

Η θητεία των νέων προϊσταμένων θα είναι πενταετής. Πλέονθα δίνεται βάροςσε ποιον βαθμό πέτυχανή όχι τους στόχουςτης υπηρεσίας τους, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι πειθαρχικοί φάκελοί τους