Σε μεγάλη πληγή για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται το οικονομικό ζήτημα του Κινήματος και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί είναι θυμωμένος ο πρόεδρος Βαγγέλης με τη διαρροή στον Τύπο ορισμένων μόνο στοιχείων τού υπό σύνταξη πορίσματος.

– Πρώτον, γιατί οι αποκαλύψεις για το πώς οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή οικτρή οικονομική κατάστασή του ήρθαν σε μια στιγμή που το κόμμα είχε αρχίσει να κάνει ορατή τη διαφοροποίησή του από την κυβέρνηση και να αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν επιθυμεί να μεταβληθεί σε… συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας.

– Δεύτερον, γιατί ανακυκλώνει τη συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ και την «ιδιότυπη», θα την ονομάσω, σχέση του με το χρήμα…

Πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης ζήτησε να επιταχυνθεί η σύνταξη του πορίσματος για τα οικονομικά, ώστε να μην το έχει μπροστά του παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων –θέλει και σωστά, «να έχει τελειώσει με όλα αυτά».

Για όσους απορούν πώς το ΠΑΣΟΚ έφτασε εδώ που έφτασε με άνοιγμα που ξεπερνάει τα 110 εκατ. ευρώ, θα αναφέρω παράδειγμα τελευταίο –περυσινό και αφού είχε αναλάβει ο πρόεδρος Βαγγέλης τα ηνία της παράταξης. Τον Μάρτιο του 2012 έφτασε στη διεύθυνση του κόμματος (τα ονόματα δεν έχουν σημασία) ο λογαριασμός για τη μετάβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα τον Ιανουάριο του 2012 για την ετήσια Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Γιώργος τότε ήταν ακόμη πρόεδρος του κόμματος, ενώ στη Σύνοδο μετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Η λυπητερή (έκφραση της καθομιλουμένης για τον λογαριασμό) ήταν από τα πρώτα πράγματα που βρήκε στο γραφείο του, κάτω από κάτι συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, ο πρόεδρος Βαγγέλης και παραλίγο να το πάθει το εγκεφαλικό: περίπου 200.000 ευρώ ήταν το κόστος της… Κόστα Ρίκα!

Ανάλογο αίτημα για την κάλυψη των εξόδων του από το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Γιώργος και μερικούς μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012, όταν μετέβη στο Κέιπ Τάουν όπου η Σοσιαλιστική Διεθνής τον επανεξέλεξε πανηγυρικά πρόεδρό της για ακόμη μία θητεία. Ο πρόεδρος Βαγγέλης που ήδη είχε αναλάβει πρόεδρος, και έδινε τη μάχη των εκλογών, «έπαθε» όταν τον ενημέρωσαν σχετικά. Και αντέδρασε. Αλλά η επιχειρηματολογία του Γιώργου, του global Γιώργου όπως μετριοπαθώς τον χαρακτηρίζω εσχάτως, ήταν αποστομωτική:

Είναι προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ ότι εκλέχθηκα και πάλι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει, έλεγε πάντως η γιαγιά μου…

«Ετρεχε» μόνος και βγήκε πρώτος…

Αφήνω το ΠΑΣΟΚ να βράζει στο ζουμί του και μεταβαίνω τάχιστα στο κόμμα «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες», για να χαιρετίσω από βάθους καρδίας (που λένε και οι δεσποτάδες και ένας μέλλων, ο φίλος Χρυσόστομος) τη διά βοής πανηγυρική (ή πανηγυριώτικη, δεν έχει να κάνει) επανεκλογή του Πάνου Καμμένου στην ηγεσία του κόμματος (στη μεγάλη φωτογραφία, μέλη των ΑΝΕΛ χειροκροτούν, ενώ το τύμπανο ηχεί για τη νίκη).

Η εκλογή έγινε δι’ αυτού του τρόπου επειδή, όπως με ενημέρωσαν, δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος, οπότε τι να στήνουν κάλπες τώρα (όπου μπορεί να έπεφταν λευκά, άκυρα και τέτοια που θα χαλούσαν την εικόνα του λαοφιλούς προέδρου Πάνου). Είπαν να τον αναδείξουν με διάφορα «άξιος, άξιος» το βράδυ του Σαββάτου και να τελειώνουν. Χθες πάντως, που έστησαν κάλπες για να αναδειχθεί το 100μελές Εθνικό Συμβούλιο, το πράγμα στράβωσε, με αποτέλεσμα να φτάσει στα όριά του ο γνωστός κωμικός Παύλος Χαϊκάλης, να λιποθυμήσει ένας παρατρεχάμενος του προέδρου Πάνου και γενικώς να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Χάλασε λίγο η καλή εικόνα που είχαμε, μου δικαιολογήθηκε ο φίλος μου ο Τέρενς, Τερένσιος Ταχύς για τους φίλους, Κουίκ, στον οποίο απευθύνθηκα για περαιτέρω πληροφορίες.

Τον καθησύχασα. Συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια… συγγνώμη κόμματα αυτά (από νοθείες, γραμμές, συστηματάκια άλλο καλό…).

Το Σάββατο πάντως, πλην της πανηγυρικής (ή πανηγυριώτικης, δεν θα το κάνουμε θέμα τώρα) εκλογής του προέδρου Πάνου, είχαμε και ένα πολύ «ωραίο» περιστατικό, στο οποίο πρωταγωνίστησαν ο οργανωτικός υπεύθυνος του κόμματος Κυριάκος Τόμπρας και η υποψήφια του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου (μικρή φωτογραφία). Είχαν, ενημερώθηκα, μια λεκτική (τουλάχιστον) αντιπαράθεση, το τέλος της οποίας βρήκε την κυρία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου στο πάτωμα να κλαίει και να οδύρεται. Αν δεν έφταιγαν τα δωδεκάποντα πάνω στα οποία προσπαθούσε να ισορροπήσει, υποθέτω ότι υπάρχει κάποιο ζητηματάκι αναφορικά με τους καλούς τρόπους του κυρίου Τόμπρα.

Κατέληξα στη δεύτερη εκδοχή, διότι αργά το βράδυ πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος Πάνος που δεν τα σηκώνει –και ορθώς –κάτι τέτοια, ζήτησε την παραίτηση του κυρίου Τόμπρα.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι πρόκειται για τον κύριο αυτόν, ο οποίος είχε εμφανιστεί στην εκδίκαση της αγωγής Παπανδρέου κατά Καμμένου και δήλωσε ότι δεν έχει την… παραμικρή σχέση με τον πρόεδρο Πάνο ούτε τον γνωρίζει προσωπικά! Οταν δε υποστήριξα ότι αυτή η άρνηση συνιστά ψευδομαρτυρία, κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας, το άτομο! Υποθέτω ότι δεν θα κάνει τον κόπο να εμφανιστεί στο δικαστήριο…

Τάση παπανδρεϊκών

Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μην αναδείξω τη νέα τάση του ΠΑΣΟΚ «Κ75», την οποία συγκροτούν κατά βάση παπανδρεϊκοί και χθες έκαναν μια συνάντηση γνωριμίας για να μετρηθούν πόσοι είναι:

–Δεν τους χωρούσε η αίθουσα, πάνω από 400 άτομα, μου είπε ο συνήθως υπερενθουσιώδης Μιχάλης Καρχιμάκης.

–Αποφασίσατε να γίνετε και εσείς κόμμα;

–Οχι βέβαια, εμείς ΠΑΣΟΚ είμαστε, στο ΠΑΣΟΚ θα μείνουμε. Δεν φεύγουμε με τίποτε. Απλώς θα μεταβληθούμε σε τάση και ελπίζουμε ότι θα αναγνωριστούμε από τον πρόεδρο, ο οποίος στο συνέδριο το άφησε αυτό ανοιχτό.

Στην ομιλία του, ο Καρχιμάκης που κινεί τα νήματα αυτής της ιστορίας, το είπε καθαρά: «Εμείς εδώ δεν είμαστε κόμμα μέσα στο κόμμα. Εμείς πιστεύουμε στην οργανωμένη πολιτική δράση, όπως την πίστεψε και την έκανε πράξη ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Από κάτω τον χειροκροτούσαν όταν τα έλεγε αυτά, μία σειρά παλικάρια που μεγάλωσαν στη σκιά του Ανδρέα, από Γρηγόρη Νιώτη και Παντελή Οικονόμου, μέχρι Σήφη Βαλυράκη και Γιάννη Διαμαντίδη, λέμε.

Τάση παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ; Ωχ, θα του πάρουν την μπουκιά από το στόμα του Γιώργου «είμαι ο αριστερός κληρονόμος του Ανδρέα» Παναγιωτακόπουλου.