«Μπροστά μας έχουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Στα λόγια αυτά του προέδρου της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστου (στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm) συνοψίζεται η σχεδιαζόμενη «γραμμή αντίστασης» των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου το ερχόμενο έτος να μειωθούν οι ανάγκες για αναπληρωτές και να εξοικονομηθούν χρήματα, όπως εξάλλου προβλέπει το Μνημόνιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο κλάδος των καθηγητών, πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια, θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει: κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου, είτε με τη μέθοδο της απεργίας είτε με την άρνηση βαθμολόγησης των γραπτών. Για να εγκριθεί τέτοια πρόταση θα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον τα 2/3 των ΕΛΜΕ. Το κλίμα ωστόσο είναι τεταμένο καθώς, εκτός από την αύξηση του ωραρίου, την ερχόμενη χρονιά θα αρχίσουν επίσης η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις όσων κριθούν υπεράριθμοι στα σχολεία όπου υπηρετούν. Ολο αυτό το πακέτο μέτρων έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους καθηγητές και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η ΟΛΜΕ προανήγγειλε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τονίζοντας ότι τον χρόνο δεν τον επέλεξε η ίδια αλλά η κυβέρνηση φέρνοντας προς ψήφιση την αύξηση του ωραρίου αυτή την περίοδο.

Το κλίμα ήρθε χθες να ταράξει ακόμα περισσότερο έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ωραρίου θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ανεργία. Οπως υποστηρίζει, 11.000 αναπληρωτές πιθανότατα απομακρύνονται από τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται κατάργηση 527 θέσεων εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι απολύεται το 11,1% των υπηρετούντων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες, υποστηρίζει το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, αποκομίζουν από τη ρύθμιση περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τη συνεπακόλουθη μείωση των αποδοχών τους χάνουν 7,5 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 5 εκατ. ευρώ.

Ηδη το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις κατά τόπους διευθύνσεις Εκπαίδευσης να λάβουν υπόψη την αύξηση του ωραρίου στους υπολογισμούς για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που χρειάζονται του χρόνου τα σχολεία με ηλεκτρονική καταγραφή και να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τι ισχύει για τους υπευθύνους εργαστηρίων

Το υποχρεωτικό ωράριο των υπευθύνων εργαστηρίων είναι δεκαοκτώ (18) ώρες, το οποίο μειώνεται και κατά δύο ώρες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει είκοσι (20) έτη υπηρεσίας.