Η συνεδρίαση της Τρίτης ξεκίνησε με καλούς οιωνούς στη Γουόλ Στριτ. Απροσδόκητα θετικά οικονομικά αποτελέσματα έκαναν τον Dow Jones να καταγράψει άνοδο 1%. Και έπειτα, στη 1.08 μ.μ. τοπική ώρα, το Associated Press έστειλε ένα αναπάντεχο tweet: «Εκτακτο: Δύο εκρήξεις στον Λευκό Οίκο και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τραυματιστεί».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανακοίνωσε πως το μήνυμα ήταν ψευδές, χάκερ είχαν καταλάβει τον λογαριασμό του στο twitter. Στη Γουόλ Στριτ, όμως, επενδυτές είχαν προλάβει να ξεφορτωθούν μετοχές ύψους 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Dow Jones έχασε 1% της αξίας του. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, ο χρυσός ανέβηκε, το δολάριο έκανε ράλι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Κατά πώς φαίνεται, κάποιοι επενδυτές δεν είναι μόνο εύπιστοι, είναι και απίστευτα γρήγοροι.

Μόνο που οι περισσότεροι επενδυτές δεν ήταν άνθρωποι. Ηταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που πωλούσαν στον αυτόματο πιλότο, πέρα από κάθε ανθρώπινο έλεγχο, σαν σκηνή από ταινία φρίκης επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς έδρασαν οι υπολογιστές –και δη τα «αλγοριθμικά» προγράμματα που «κοσκινίζουν» δεδομένα, ειδήσεις, ακόμα και tweets και προχωρούν αυτόματα σε συναλλαγές, όλα αυτά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Γεγονός είναι πως το ήμισυ και πλέον των καθημερινών συναλλαγών στη Γουόλ Στριτ γίνονται με αυτόν τον τρόπο.

Κάποιοι ειδικοί λένε πως τα κομπιούτερ «έπιασαν» μια στιγμιαία παύση στις συναλλαγές, όσο να διαβάσουν οι χρηματιστές το ψεύτικο tweet, θεώρησαν αυτομάτως πως οι αγοραστές στερεύουν και πως οι τιμές μπορεί να πέσουν και άρχισαν να πουλάνε. Αλλοι εκτιμούν πως οι υπολογιστές αντέδρασαν απευθείας στο επίμαχο tweet, άλλωστε τα σχετικά προγράμματα γράφονται, ολοένα και περισσότερο, ώστε να διαβάζουν και να αντιδρούν σε ειδήσεις από κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη και ο πιο αργός υπολογιστής, επισημαίνουν, δεν θα έμενε απαθής μπροστά στον συνδυασμό των λέξεων «εκρήξεις», «Ομπάμα» και «Λευκός Οίκος».

Δέκα λεπτά αφότου στάλθηκε το ψεύτικο tweet, ο Dow Jones είχε πια ανακτήσει όλες τις απώλειές του. Αν σκεφτεί κανείς όμως τι κατάφερε να κάνει, και πόσο εύκολα το κατάφερε, η ομάδα των σύρων φιλοκυβερνητικών χάκερ –που διαφημίζεται ως Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός –εκείνα τα λίγα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης μοιάζουν, εκτός από σουρεαλιστικά, και εξόχως τρομακτικά.