«ΓΙΑ την ανεργία, τα δοκιμάσαμε όλα...». Η παρατήρηση αυτή του Φρανσουά Μιτεράν έρχεται από το μακρινό παρελθόν για να στοιχειώσει το παρόν. Και να υπενθυμίσει την αναπτυξιακή ατονία της Ευρώπης πριν έρθει να τα ισοπεδώσει όλα σαν οδοστρωτήρας η μεγάλη κρίση. Πάνω από 6 εκατ. οι άνεργοι στην Ισπανία και περισσότεροι από 3 εκατ. στη Γαλλία. Συνολικά στην ευρωζώνη οι άνεργοι είναι 19 εκατ. Στην Ελλάδα η ανεργία είναι 27,2%, αλλά ένας στους δύο νέους είναι χωρίς δουλειά.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί την ανεργία ως καταλύτη για την άνοδο των άκρων στα δεξιά και στα αριστερά της ελληνικής πολιτικής. Βολονταριστής και αισιόδοξος, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η επάνοδος της ανάπτυξης και η σταδιακή αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξουν και τα πολιτικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ελπίδες ότι το 2014-15 θα βγούμε, έπειτα από μια επταετία, από τη βαθιά κοιλάδα της ύφεσης. Στο μεταξύ όμως η Ευρώπη βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Η πολιορκία του ισπανικού Κοινοβουλίου προχθές Πέμπτη θύμισε ανάλογες καταστάσεις στην Αθήνα τον Μάιο του 2010.
Η ανεργία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην Ιστορία. Ας πούμε, στο γύρισμα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού η ανεργία έρχεται να καταλύσει την αίσθηση αισιοδοξίας της βικτωριανής εποχής στη Βρετανία. Είναι το στοιχείο που οδηγεί έναν οικονομολόγο όπως ο Τζον Μέιναρντ Κέινς να δει ως μοναδική έξοδο από μια βαθιά ύφεση τις δημόσιες επενδύσεις. Ασφαλώς, από το 2008 και μετά η Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει κεϊνσιανές πολιτικές όπως η Αμερική. Αλλά η προσδοκία στις πρωτεύουσες του Νότου, όπως και στην Αθήνα, είναι ότι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δώσουν το έναυσμα για μια διαφορετικού τύπου πολιτική, αφού όλοι ή σχεδόν όλοι πιθανολογούν έναν μεγάλο συνασπισμό Μέρκελ - Στάινμπρουκ. Κάτι που θα επιτρέψει στην Καγκελάριο να κάνει την περίφημη στροφή. Από την άποψη αυτή, η δημόσια κριτική στη λιτότητα από πρόσωπα όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο - 17% η ανεργία στην Πορτογαλία! - δεν είναι τυχαία: προετοιμάζει το έδαφος.
Ολα αυτά, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαβάζει το μέλλον στις στατιστικές, όπως οι μάντεις στα φύλλα τσαγιού, και διά στόματος Πρωθυπουργού επισημαίνει ότι τους δύο τελευταίους μήνες αυτοί που βρήκαν δουλειά ήταν περισσότεροι από αυτούς που έμειναν άνεργοι. Ο κίνδυνος τώρα είναι η στασιμότητα ή μια ανάκαμψη χωρίς πολύ θεαματικά αποτελέσματα στο μέτωπο της απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα σχετικό χρονικό διάστημα - δεκαπέντε μήνες - έως τις ευρωεκλογές του 2014. Αν μάλιστα η κυβέρνηση των τριών έχει ένστικτο επιβίωσης θα πρέπει, αξιοποιώντας τον νόμο Ραγκούση, να τις κάνει μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Ούτως ή άλλως, θα έχουμε τότε μια πρώτη ένδειξη για το πού πάνε τα πράγματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από