Κόλαφο για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ αποτελούν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την ανεργία στη Γαλλία: οι άνεργοι τον περασμένο Μάρτιο έφτασαν τα 3,2 εκατομμύρια, αριθμός που καταγράφεται για πρώτη φορά από το 1996, οπότε το γαλλικό υπουργείο Εργασίας άρχισε να τηρεί στοιχεία για την ανεργία.

Ο Ολάντ έχει επανειλλημμένως δεσμευθεί ότι θα τονώσει την γαλλική οικονομία και την αγορά εργασίας. Ωστόσο, κάθε μήνας που περνά βρίσκει τον αριθμό τον ανέργων στη Γαλλία όλο και μεγαλύτερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανθρώπων που υπάγονται στην Κατηγορία Α – δηλαδή αυτών που δεν εργάζονται καθόλου – αυξήθηκε κατά 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τους 3.224.600 ανέργους.

Ο αριθμός αυτός έσπασε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 3.196.000 ανέργων, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1997.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία είναι σήμερα αυξημένος κατά 11,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, δύο μήνες πριν ο Ολάντ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι η ανεργία στην Ισπανία άγγιξε το 27,2% επί του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε έξι εκατ. ανθρώπους.

Ο κ. Ολάντ έχει δεσμευθεί ότι θα κατευθύνει όλες τις προσπάθειές του στην μείωση της ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους. «Η πορεία που έχω χαράξει είναι να κάνουμε τα πάντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Καθώς δεν θα έχουμε ανάπτυξη το 2013, και αυτό είναι βέβαιο, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία μέχρι το τέλος του έτους είναι να χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς που έχουν θεσπίσει», είπε ο κ. Ολάντ την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται.