Πρόστιμο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη ΔΕΣΦΑ, με την αιτιολογία ότι καταχράστηκε τη μονοπωλιακή της θέση, αρνούμενη να εξασφαλίσει πρόσβαση στη Ρεβυθούσα στην εταιρεία Αλουμίνιον.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, η εταιρεία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΔΕΣΦΑ) καταχράστηκε τη μονοπωλιακή της θέση στην πρωτογενή αγορά υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου, με την άρνησή της να εξασφαλίσει τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στο δίκτυο και στη χρήση των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα στην «Αλουμίνιον Ανώνυμος Εταιρεία».

Η άρνηση αυτή της ΔΕΣΦΑ αφορά στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010.

Οπως κρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η άρνηση της ΔΕΣΦΑ συνιστά σοβαρή παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού και είχε επιζήμιες επιπτώσεις στην ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς προμήθειας φυσικού αερίου, διότι απέκλεισε τη δυνατότητα της Αλουμίνιον να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλον προμηθευτή, εκτός της Δημόσιας Επιχείρηση Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΠΑ), μητρικής εταιρείας της ΔΕΣΦΑ, είτε για δική της χρήση, είτε για μεταπώληση σε άλλους Επιλέγοντες Πελάτες.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.299.163,99 ευρω στην ΔΕΣΦΑ και την διέταξε να σταματήσει στο μέλλον ανάλογες πρακτικές.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση επανάληψης των ως άνω παραβάσεων, η ΔΕΣΦΑ αντιμετωπίζει χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με προηγούμενη ομόφωνη απόφασή της, είχε αποδεχθεί την ανάληψη δεσμεύσεων από μέρους της μητρικής της ΔΕΣΦΑ εταιρείας ΔΕΠΑ, για παύση πιθανολογούμενων παραβάσεων στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και στην αγορά δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο.

Κι αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί ιδίως ο διαχωρισμός της προμήθειας από τη μεταφορά φυσικού αερίου, η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά και η αυξημένη ευελιξία των πελατών ως προς τη διαχείριση των συμβάσεών τους με την ΔΕΠΑ, η σταδιακή μείωση δυναμικότητας που δεσμεύει η ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του δικτύου και η αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ανταγωνιστών στην αγορά.