Το άνοιγμα του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αν και η αρχική πρόταση της Τρόικας ήταν η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος, η ρύθμιση που προωθείται διατηρεί την αρμοδιότητα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην χορήγηση των επαγγελματικών αδειών όμως σε σχέση με το παρελθόν οι τέσσερις βαθμίδες (τάξεις) για τους λογιστές φοροτεχνικούς που ισχύουν σήμερα μειώνονται σε δυο , με διάκριση μεταξύ πτυχιούχων ανωτάτης και ανώτερης εκπαίδευσης και μη πτυχιούχους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού Β΄ τάξης θα δίνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ)στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί επτά χρόνια το επάγγελμα του βοηθού λογιστή , σε κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου Οικονομίας, μετά από έξι χρόνια στους κατόχους πτυχίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λογιστικής και στους αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.), οι οποίοι ασκούν επί πέντε χρόνια το επάγγελμα του βοηθού λογιστή.

Επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης χορηγείται μόνο στα μέλη του Ο.Ε.Ε., στους πτυχιούχους τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης των Πανεπιστημίων, στους πτυχιούχους των Τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του π.δ. 38/2010, που ασκούν επί τριετία το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού Β΄ τάξης». Οι λογιστές φοροτεχνικοί, μη πτυχιούχοι, που κατέχουν κατά τη δημοσίευση του νόμου επαγγελματική ταυτότητα Δ΄ ή Γ΄ τάξης, θα αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα Β΄ τάξης.