Εχω ακούσει για τρικυμίες κανονικές, με θάλασσες, αφρισμένα κύματα και τέτοια. Εχω ακούσει για τρικυμίες «εν ποτηρίω» που έλεγαν παλιά. Εχω ακούσει για τρικυμίες εν κρανίω (εκεί να δεις). Αλλά για τρικυμία σε… δακτυλήθρα σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, πρώτη φορά ακούω! Διότι αυτού του μεγέθους εκτιμώ πως είναι το θέμα που ανέκυψε με την πρόθεση του υπουργού Βρούτση να αποπέμψει τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.

Εθεσα σε διάφορους παράγοντες το ερώτημα αν μπορεί να κλονιστεί η κυβερνητική συνοχή για το θέμα –μετά τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης πάτησε πόδι (επιτέλους…) στην κυβέρνηση για το θέμα και πως και ο πρόεδρος Φώτης αντέδρασε έντονα.

–Ε, όχι μέχρις αυτού του σημείου, μου απάντησαν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αρα, αφού την κυβέρνηση δεν θα τη ρίξει ο Κικίλιας (όχι πως ο άνθρωπος είχε την παραμικρή πρόθεση), είναι σίγουρο πως από άλλο «ατύχημα» θα πάει…

Αφού «έδεσα» τα περί τρικυμίας σε δακτυλήθρα, συνέχισα το ρεπορτάζ.

Γιατί όλο αυτό; Από διάφορες πλευρές διακινήθηκε η πληροφορία ότι τα περί τάχα μου ανάμειξης του Κικίλια σε αναθέσεις προγραμμάτων είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Οτι η πραγματική αιτία είναι η άρνησή του να αποδεχθεί την τοποθέτηση δύο συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, όπως του ζητούσε ο Βρούτσης, στη θέση των περιφερειακών διευθυντών του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Μπορεί να είναι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι γενικά ο Βρούτσης δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τον Κικίλια. Του την «έσπαγε» ότι ο άλλος γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά το θέμα της ανεργίας και της απασχόλησης. Και αυτό που αποτέλεσε το στοιχείο της έκρηξης ήταν ένα πρόγραμμα που εκπόνησε ο Κικίλιας για την απασχόληση ενός τουλάχιστον ατόμου από τις 400.000 οικογένειες ανέργων, σε μικρά κοινωφελή έργα. Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε ασμένως από την τρόικα, στάλθηκε πριν από ενάμιση μήνα στο υπουργείο Εργασίας και… χάθηκε. Κανείς δεν έμαθε ποτέ κάτι για την τύχη του.

Τηλεφώνησα στον Ηλία Κικίλια.

Είστε το πρόσωπο της ημέρας, του είπα.

–Δεν θα ήθελα με αυτό τον τρόπο.

Είναι ακριβές ότι είχατε εκπονήσει πρόγραμμα για τις 400.000 οικογένειες ανέργων;

Ναι είναι αλήθεια, το έχω υποβάλει στο υπουργείο ως όφειλα.

Θα παραμείνετε στη θέση σας;

Αυτό μου ζητήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Κουβέλη, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου από τις Βρυξέλλες. Παραμένω μέχρι νεωτέρας λοιπόν…

Το «μέχρι νεωτέρας» είναι έως την Κυριακή μού είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας παρά τω προέδρω Βαγγέλη. Ώς την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μετά, ό,τι αποφασίσουν οι αρχηγοί. Το θέμα είναι πότε θα συναντηθούν οι αρχηγοί, γιατί τον πρόεδρο Αντώνη τον κόβω απρόθυμο…

Προσεχώς, «μάχη»

Με ζητούμενο το πότε λοιπόν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του σκερτσόζου και τόσο κεφάτου «τρίο Μπελκάντο» που μας κυβερνά, είμαι αναγκασμένος να παραδεχθώ ότι στο μεταξύ η… ζωή συνεχίζεται (η κανονική, όχι η άλλη). Στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής ενημερώνω τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζεται, διότι κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου το οποίο ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση θα δεχθεί τα σφοδρά πυρά του ΠΑΣΟΚ.

Οπως με διαβεβαίωσε μια από τις πηγές μου στο κόμμα, ο πρόεδρος Βαγγέλης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος θα το κάνουν κόλαση το μαγαζί, μετατρέποντας τη συζήτηση σε γενικευμένη και εφ’ όλης της ύλης. «Θα καταδείξουμε τις γκρίζες ζώνες όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ευρώ και την πορεία της χώρας», μου ανέφερε η πηγή μου. Τσσσ… ανατρίχιασα!

Ας ρωτήσουν

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι ασχολούνται με τη δίκη του Ακη «είμαι μια σκέτη θλίψη» Τσοχατζόπουλου. Μέχρι non paper εξέδωσαν χθες, για να τοποθετηθούν επί του θέματος –παραβλέποντας ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ενώπιον του φυσικού δικαστή και εκείνος θα αποφασίσει αν είναι ένοχος ή όχι. Θέλω όμως να συμφωνήσω με ένα τμήμα του κειμένου που έστειλαν. Είναι αυτό που αναφέρει τα εξής:

«Ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του, χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται, ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή/και κομματικοί – κυβερνητικοί παράγοντες».

Για το «συμμετέχουν» δεν ξέρω, αλλά για τα υπόλοιπα μπορούν να τους βεβαιώσουν οι νεόκοποι σύντροφοί τους Αντώνης Κοτσακάς –μεγάλη φωτογραφία δεξιά -, Γιώργος Ραφτόπουλος (ο της ΓΣΕΕ) –μεγάλη φωτoγραφία, αριστερά –και άλλοι οι οποίοι κρύβονται επί του παρόντος (διότι αυτοί ήταν στο πολύ στενό περιβάλλον του Ακη και φοβούνται το κράξιμο). Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή…

Τι θέλει να πει ο «ποιητής»;

Χθες τελικά έφτασε στα χέρια των αντιμνημονιακών βουλευτών η μεγαλοφυής πρόταση του Νότη «δώστε μου ένα παράθυρο να ολοκληρώσω» Μαριά (μικρή φωτογραφία), με την περίεργη πρόταση για αποχώρηση από τη Βουλή, χωρίς όμως παραίτηση και από το βουλευτικό αξίωμα.

Για λόγους τάξεως, αντιγράφω από την πρόταση το σκεπτικό τού κυρίου βουλευτή:

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ από τη Βουλή στις 31 Μαΐου με αφορμή την επέτειο των πλατειών αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στα Προπύλαια τον Μάιο του 2011 και να ενωθούμε με τον ελληνικό λαό, προκειμένου ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ το άρθρο 120 του Συντάγματος».

Ηρωικό, το βρίσκω, αυτό με το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, αλλά με μπέρδεψε ο… πελάτης. Διότι έστειλε την επιστολή στους βουλευτές ως βουλευτής Ηρακλείου. Ούτε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ούτε ως πρόεδρος ενός κομματιδίου που είχε ιδρύσει με το όνομα «Αντιμνημονιακοί Πολίτες».

Το θέμα βεβαίως δεν είναι ότι μπέρδεψε εμένα. Είναι ότι μπερδεύτηκε και ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος, ο οποίος ψάχνεται, μου είπε πηγή μου, «να δει τι τρέχει μ’ αυτόν». Χα!..

Ευκαιρίας δοθείσης θέλω να καταγγείλω με τον πιο έντονο τρόπο διάφορους άθλιους οι οποίοι με αφορμή «ενδείξεις» ότι ο πρόεδρος είναι ολίγον… βαψομαλλιάς (θέμα που ανακίνησε ο Αδωνις που δεν έχει δουλειά να κάνει και ασχολείται με τις τρίχες του προέδρου), διακίνησαν στο Διαδίκτυο τις ελεεινότητες περί Πάνου… Βαμμένου! Αίσχος, χτυπάνε τους αγωνιστές με ύπουλο τρόπο. Διαδώστε…