Εικόνες από μια κηδεία: σιωπή, βλέμματα στο κενό, βουρκωμένα μάτια κι ένας λυγμός που παλεύει να ξεφύγει από σφιγμένα χείλη. Εικόνες από μια συντριβή: το κλάμα των ποδοσφαιριστών γοερό κι αβίαστο, οπαδοί με δαγκωμένα στομάχια παρακολουθούν αμήχανοι την… τελετή. Κάποιοι άλλοι, οι ηθικοί αυτουργοί, κάπου μακριά μετρούσαν τις «εγκληματικές» πράξεις τους που οδήγησαν στο μοιραίο. Η ΑΕΚ αναπόδραστα πλέον κατηφόρισε στη Β’ Εθνική.

Ξέσπασαν οι παίκτες, συνειδητοποιώντας ότι πέρασαν στην ιστορία: αυτοί ήταν που οδήγησαν την ΑΕΚ στην πτώση τελευταίοι. Στον πάγκο της ομάδας έκλαιγε και ο επί σειρά δεκαετιών φυσικοθεραπευτής της, Νίκος Πανταζής, σαν μικρό παιδί που έχασε κάποιον δικό του. Δεν αντέχεται τόσος γκρεμός.

Η ιστορική ΑΕΚ έπεσε οριστικά στη Football League όχι γιατί έχασε ένα ματς στα χαρτιά, αλλά γιατί σε έναν αδιάφορο αγώνα για τον αντίπαλό της Ατρόμητο δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μία αξιόλογη φάση. Το γκολ που πέτυχε ο Κώστας Γιαννούλης στις καθυστερήσεις του αγώνα (92′) έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Περιστερίου και οδήγησε τους Κιτρινόμαυρους ουσιαστικά στη δεύτερη κατηγορία. Η δικαίωση στην έφεση και το οριστικό της υπόθεσης αγγίζουν πλέον τα όρια του θαύματος.

Μόλις ο διαιτητής Παππάς σφύριξε τη λήξη του αγώνα οι φωτορεπόρτερ δεν ήξεραν πού να πρωτοσημαδέψουν. Προσπαθούσαν να στριμώξουν στη μνήμη των φωτογραφικών μηχανών τους την ιστορία, την παρακμή, την πτώση, τόσους άντρες να κλαίνε, τόσα κεφάλια σκυμμένα, τόσο χειμώνα ανοιξιάτικα. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είχαν καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο. Ο τερματοφύλακας Αραμπατζής, απαρηγόρητος, θεωρούσε τον εαυτό του τον βασικό υπαίτιο της ήττας. Ο Φούντας, 17χρονο παιδί, δεν είχε καν το κουράγιο να σηκωθεί από το χόρτο και να αποχωρήσει, έμενε έτσι κεραυνοβολημένος για λεπτά που έμοιαζαν αιώνες. Ο Αραμπατζής χανόταν στα αποδυτήρια υποβασταζόμενος από τον Δέλλα. Χρόνια στην ομάδα ο πορτιέρο είχε ζήσει χαρές και λύπες. Το χθεσινό δεν το περίμενε. Ο Γκερέιρο έκλαιγε αποσβολωμένος στον πάγκο. Ακόμα και οι οπαδοί του Ατρόμητου σιωπούσαν, παρακολουθώντας μια θλιβερή διαδικασία.

Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να νικήσει. Σε όλο το ματς ήταν απούσα. Μία νίκη θα της έδινε την ευκαιρία να διεκδικήσει στην έφεση τη σωτηρία της, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο διαιτητής Παππάς από την Αθήνα δεν είχε δύσκολο έργο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ράντμαν, Σκόνδρας, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Νάστος, Μπρίτο, Γκαρσία, Σουμπίνιο (75′ Καραγκούνης), Ουντόζι (86′ Μπάλλας), Δημούτσος, Ναπολεόνι (68′ Καραμάνος).

ΑΕΚ: Αραμπατζής, Φούντας, Γκερέιρο (73′ Αναστασόπουλος), Ρίκκα (80′ Κατσικοκέρης), Πετρόπουλος (64′ Τσίτας), Βλάχος, Μπουγαΐδης, Καραλής, Μητρόπουλος, Κουτρουμπής, Τσουκαλάς.

Συνέχεια σth σελίδa 26