ΠΟΣΗ ζημιά έχει κάνει στο ΠΑΣΟΚ η υπόθεση του Ακη; Στην Ιπποκράτους, όπως λέει στέλεχος που είναι κοντά στον Βαγγέλη Βενιζέλο, «βλέπουμε τη δίκη τού Τσοχατζόπουλου σαν κάθαρση». Δηλαδή, με την ελπίδα ότι έτσι θα πάρει τέλος η ιστορία που ξέσπασε πέρυσι το Πάσχα με τη σύλληψη του πρώην υπουργού Αμυνας στο σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Μάλιστα, κύκλοι του κόμματος δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Ακη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο». Και σπεύδουν να τον χαρακτηρίσουν «ντροπή για την παράταξη».

Κανένας ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται ότι «η υπόθεση αυτή μας έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στις εκλογές». Πόση ζημιά; Κατά την εκτίμηση πρώην υπουργού, ο οποίος πάντως κατάφερε να βγει βουλευτής, «έως και δέκα μονάδες…».

Το νούμερο είναι ίσως υπερβολικό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τον αέρα από τα πανιά του. Τώρα πιστεύεται ότι η δίκη δεν έχει να προκαλέσει άλλη φθορά, αφού τα γεγονότα είναι πλέον γνωστά. Δεν υπάρχει κάτι να προστεθεί. Ερωτηματικά προκαλεί και η πρωτοβουλία του Τσοχατζόπουλου να στείλει εξώδικες κλήσεις σε Σημίτη, Βενιζέλο, Λαλιώτη και πρώην υπουργούς για να προσέλθουν να καταθέσουν ως μάρτυρες. Ειρήσθω εν παρόδω ότι δικονομική αξία τα εξώδικα αυτά δεν έχουν. Με απλά λόγια, οι κληθέντες δεν μπορούν να εξαναγκαστούν σε προσέλευση. Μάρτυρας υπεράσπισης πάει κανείς μόνο αν το θέλει. Και η ουσία της υπόθεσης που δικάζεται δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ επί διακυβέρνησης Σημίτη για τα υποβρύχια. Αρα η Δικαιοσύνη δεν είχε κανέναν λόγο να καλέσει κανέναν από αυτούς στους οποίους ο Τσοχατζόπουλος έστειλε τα εξώδικα.

Υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, ο οποίος δεν είναι μεταξύ των κληθέντων, λέει ότι «ο Ακης κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Και εξηγεί ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δεν έχει να κάνει με το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να αγοραστούν υποβρύχια· αλλά με το ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πληρώθηκαν μίζες στον πρώην υπουργό Αμυνας και αυτές στη συνέχεια έγιναν ακίνητα μέσω διαφόρων οφσόρ εταιρειών. Δηλαδή, «ο Τσοχατζόπουλος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους». Αυτονόητο είναι –το αναγνωρίζουν και στην Ιπποκράτους –ότι ο Τσοχατζόπουλος προσπαθεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ μέσα σε όλη αυτή την ιστορία. «Αν όμως ο Ακης δεν ήταν μόνος του στην κυβέρνηση, έχει βρεθεί εντελώς μόνος ή, εν πάση περιπτώσει, μόνο μαζί με δικούς του ανθρώπους σε ό,τι αφορά τις ροές χρήματος», επισημαίνεται.

Κάπως έτσι η ιστορία των εξωδίκων αντιμετωπίζεται από τους κληθέντες με ένα μείγμα οργής, στωικότητας, θλίψης και περιφρόνησης. «Περιφρόνηση για έναν τύπο που δεν έχει καμία σχέση με εμάς», είναι και η περιγραφή της αντίδρασης της Ιπποκράτους. Θα μπορούσε ο Τσοχατζόπουλος να μιλήσει ο ίδιος στη διάρκεια της δίκης του; Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας το είχε υπαινιχθεί αυτό πέρυσι το καλοκαίρι δημόσια, ενώ φαίνεται να είχε επιχειρήσει να περάσει και κάποια μηνύματα προς νυν και πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πρώην συντρόφους. Χωρίς αποτέλεσμα όμως. Και χωρίς να υπάρχει ουσία. «Η Δικαιοσύνη», εξηγεί πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, «στην έρευνα που έκανε δεν βρήκε να εμπλέκεται κανείς έξω από τον κύκλο του Ακη. Αν κάτι τέτοιο είχε προκύψει, οι δικαστές δεν θα είχαν ενδοιασμούς να κινηθούν με δεδομένο το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό κλίμα».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ. Η συμπεριφορά, πάντως, του ίδιου του κατηγορουμένου συνιστά ερωτηματικό. Και τα εξώδικα υποδεικνύουν τις διαθέσεις του. Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση; Οχι ιδιαίτερα –εκτός, φυσικά, αν έχει κάτι να προσκομίσει. Γιατί διαφορετικά, όπως λέγεται, «ο Ακης θα είναι βομβιστής αυτοκτονίας χωρίς βόμβα».

Πλήθος σημειώσεων σε πρώτο πλάνο

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να είναι πολύμηνη, ενώ όλοι όσοι γνωρίζουν τη δικογραφία λένε πως πρόκειται για μια «δίκη εγγράφων και απολογιών». Και αυτό γιατί έχουν κατά νου το πλήθος των σημειώσεων που βρέθηκαν στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οδό Κομνά Τράκα στην Κυψέλη, αλλά και τις αποκαλυπτικές απολογίες συγκατηγορουμένων του και κυρίως του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα.