«Ολα μια ιδέα είναι» –και ο ανασχηματισμός επίσης. Ως εκ τούτου, και επειδή δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους με σφιγμένα πρόσωπα να τους τρώει η αγωνία για το πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ενημερώνω υπουργούς και «υπουργοποιήσιμους» της κατηγορίας «ακούγεσαι» ότι μπορούν να απολαύσουν το Πάσχα χωρίς έγνοιες στο κεφάλι τους. Οπως πληροφορήθηκα χθες, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού πριν από το Πάσχα.

«Εχουμε τραχανά απλωμένο», μου ανέφερε κυβερνητικός παράγων εννοώντας προφανώς το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει «της Παναγιάς τα μάτια» (και με το συμπάθιο κιόλας για την ασέβεια).

Κατόπιν τούτων σκέφθηκα να απευθυνθώ στον… καθ’ ύλην αρμόδιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο οποίος, όπως το Σύνταγμα καθορίζει, είναι ο… Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς!

–Η θέσπιση των έξι θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργού Παιδείας είναι προάγγελος ανασχηματισμού; ρώτησα. Και πότε προτίθεστε να τον κάνετε; Πριν ή μετά το Πάσχα;

Απέφυγε εντελώς να μου απαντήσει για τη θέσπιση των νέων θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία προκάλεσε τόσες αντιδράσεις. Μου απάντησε μόνο για το θέμα του ανασχηματισμού.

–Δεν (θα) έχουμε ανασχηματισμό. Ούτε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα έχουμε. Αλλωστε ο Κουβέλης φεύγει αύριο για τις Βρυξέλλες.

Από την απάντηση συνήγαγα δύο πράγματα:

1. Αφού δεν γίνεται τώρα ανασχηματισμός, δεν πρόκειται να γίνει πριν από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου –να συνυπολογιστεί παρακαλώ ότι 13 Μαΐου υπάρχει κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο η κυβέρνηση καίγεται να προσέλθει με ψηφισμένο το πολυνομοσχέδιο, το οποίο συν τοις άλλοις (θα) περιλαμβάνει τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις διαθεσιμότητες και τη λεγόμενη κινητικότητα.

2. Η μετάβαση του προέδρου Φώτη στις Βρυξέλλες για επαφές (από σήμερα μέχρι την Παρασκευή) αποτελεί ισχυρό άλλοθι για να μην πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως ζητάει επίμονα το ΠΑΣΟΚ, πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Κατά τα λοιπά, να αναφέρω –αυτό είναι αποτέλεσμα ρεπορτάζ και δεν προέρχεται από ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό –ότι η υπόθεση «κατάθεση πολυνομοσχεδίου» ενδέχεται να μετεξελιχθεί στον επόμενο γρίφο της κυβέρνησης καθώς γίνεται αγώνας δρόμου από ένα σωρό υπουργεία να χωρέσουν σε αυτό όλα αυτά που απαιτεί η τρόικα. Οσο πραγματικό γεγονός είναι το συγκεκριμένο άλλο τόσο είναι και οι… γιορτές του Πάσχα, οι οποίες επιβάλλουν διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Κατά τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο, Βαγγέλα για τους φίλους, Μεϊμαράκη (μεγάλη φωτογραφία), τον οποίο πέτυχα στην Κύπρο, όπου μετέχει στη Σύνοδο των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης, εάν η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμο το νομοσχέδιο έως την Πέμπτη, αυτό ενδέχεται να περιπλέξει πολύ τα πράγματα. Κατάθεση νομοσχεδίου την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σημαίνει ψήφιση έως την Κυριακή των Βαΐων.

Αλλιώς, προσέξτε μπέρδεμα: το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη και εφόσον κριθεί ότι απαιτείται η έγκριση της Ολομέλειας, εκτάκτως σύγκληση την Τρίτη και την Τετάρτη του Πάσχα για να ψηφιστεί. Τρίτη εκδοχή: κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο μετά το Πάσχα και την εβδομάδα εκείνη ψηφίζεται και στην Ολομέλεια.

Το οποίον σημαίνει, κουτσουρεύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι πασχαλινές διακοπές των βουλευτών, κάτι το οποίο με θλίβει απεριόριστα –να μην μπορεί, ας πούμε, να απολαύσουν οι άνθρωποι μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς; Να εύχονται να προλάβει η κυβέρνηση να το καταθέσει έως την προσεχή Πέμπτη. Αλλιώς…

Κάτι τρέχει στην Ιπποκράτους

Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, από ό,τι κατάλαβα συνομιλώντας με κάποιον ο οποίος βρίσκεται στο περιβάλλον του προέδρου Βαγγέλη (για άλλο τον πήρα, συγκεκριμένα για τις καταγγελίες των Οικολόγων ότι επιχειρούν να τους διαλύσουν, και άλλο μου βγήκε στη μέση), δεν καίγονται και πολύ για την επίσπευση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. «Επιμένουμε να περιληφθούν και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας», μου είπε.

–Μα αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμπεριληφθεί ντε και καλά στο πολυνομοσχέδιο; ρώτησα.

–Πρέπει, γιατί κάνει ευκολότερη την ψήφισή του από εμάς.

–Δεν το κατάλαβα καλά, τίθεται θέμα διαρροών;

Αρχισε να μου τα μασάει. Αντιλήφθηκα ότι υπάρχει θέμα. Και μάλλον σοβαρό. Φοβούνται διαρροές στην Ιπποκράτους. Μία συγκεκριμένα. Από κυρία βουλευτή εκλεγόμενη στην περιφέρεια. Η οποία εδώ και καιρό έχει καταστήσει σαφές –χτυπώντας, με δύναμη και πείσμα μού λένε, τις δωδεκάποντες γόβες που συνήθως φοράει –ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλα μέτρα.

«Αλληθωρίζει προς άλλη κατεύθυνση», μου είπε η πηγή μου. Αλλά δεν θέλησε να μου δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλωστε, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ετσι κι αλλιώς, το μεσοδιάστημα μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα είναι περίοδος «ζύμωσης» –και για την κυρία, την οποία έχει αναλάβει ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Βαγγέλη…

Από την άλλη, ο πρόεδρος Φώτης που τα έχει όλα αυτά λυμένα (από την ώρα μάλιστα που του άδειασε τη γωνιά το δίδυμο «θέλουμε να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνοι δεν μας θέλουν» Βουδούρης – Μουτσινάς) αρχίζει επαφές σε υψηλότατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με ίσως κορυφαία συνάντηση εκείνη που θα έχει αύριο στην έδρα της Κομισιόν με τον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο.

Για το τι θα πει, πώς θα το πει και πώς μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά ζητήματα είχε τηλεφωνική συνεργασία, έμαθα, και με τον πρόεδρο Αντώνη. Τι είπαν δεν γνωρίζω, αλλά τι άλλο μπορεί να είπαν από το «πες καμιά κουβέντα ότι δεν πρέπει να μας πιέζουν άλλο γιατί είμαστε σε μεγάλη δυσκολία»;

Ζόρισμα…

Σε μεγάλη δυσκολία αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται και η υπό την κυρία Ζωή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό θίασο «Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ». Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα διαβάζοντας τη συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Διότι δεν τους βγήκε τίποτε, ούτε για τον Γιώργο ούτε για τον Βενιζέλο. Κατά τη συνεντευξιαζόμενη Ζωή, ο Γιώργος με το να στείλει υπόμνημα στην Επιτροπή γίνεται εξ ορισμού «ύποπτος» τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Αυτό με οδηγεί στο αυτονόητο ερώτημα προς την κυρία, αν ο Γιώργος είναι ο μόνος που έχει στείλει υπόμνημα στην Επιτροπή και αν γνωρίζει να έχει συμβεί κάτι ανάλογο ποτέ στο παρελθόν. Θα περιμένω και θα επανέλθω με τις απαντήσεις…

Κατά τα λοιπά, να χαιρετίσω και από την πλευρά μου τη δημόσια πρώτη του νέου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (μικρή φωτογραφία), που μιλάει απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Καλορίζικος…