Η αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ - και το ΠΑΣΟΚ από δίπλα - στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο είναι μάλλον αστεία. Το πρόβλημα είναι αν ισχύουν αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας ή αυτά που λέει ο Λαφαζάνης; Προφανώς, η γνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετράει. Και αυτή η γνώμη είναι διαυγής. «ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες», είπε στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του. «Αν νικήσουμε, το βράδυ των εκλογών κιόλας το Μνημόνιο δεν θα ισχύει». Ποσό πιο σαφής να γίνει;
Το πρόβλημα με αυτή τη θέση είναι ακριβώς η κατάσταση που περιγράφει: η αυτόματη κατάργηση του Μνημονίου. Οχι γιατί είναι κακό σώνει και καλά. Αλλά γιατί δεν μας λέει τι θα βάλει στη θέση του. Γιατί δεν μπορεί να μη βάλει κάτι.
Το Μνημόνιο έχει δύο όψεις. Στη μία υπάρχουν τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις. Στην άλλη υπάρχουν τα δάνεια που παίρνει η χώρα, χάρη στα οποία επιβιώνει. Καταργώντας τη μία όψη καταργείται και η άλλη. Τότε αυτομάτως δεν θα εξαφανιστεί μόνο το Μνημόνιο. Θα εξαφανιστεί ολόκληρη η χώρα. Και όχι μόνο από την ευρωζώνη.
Να κρατήσει τα δάνεια, αλλά να ακυρώσει το υπόλοιπο Μνημόνιο δεν γίνεται. Εκείνοι που δίνουν τα δάνεια, τα δίνουν με την προϋπόθεση των μέτρων, των μεταρρυθμίσεων κ.λπ. Θα αρνηθεί να πληρώσει, όπως έλεγε παλαιότερα; Αυτό θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Διότι αυτά τα δάνεια δεν υπόκεινται σε κυβερνητικές μεταβολές. Συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας έναντι άλλων χωρών. Αν ξέρουν στην Κουμουνδούρου τρόπο να τους φάμε τα λεφτά και να μην τρέχει κάστανο, να τον πουν.
Κακά τα ψέματα. Ο μόνος δρόμος που θα έχει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Η υπόσχεση της επιστροφής στην προ Μνημονίου περίοδο με... νόμο, αν δεν είναι ανοησία, είναι ψιλοαπάτη για ψηφοθηρία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξασφαλιστεί η δανειακή ροή προς τη χώρα. Από εκεί και πέρα, ας προσπαθήσει να συζητήσει με τους δανειστές κάποιες αλλαγές. Στους ρυθμούς και τα χρονοδιαγράμματα, όχι στους στόχους.
Η πολιτική που υπόσχεται ο Τσίπρας είναι καλοδεχούμενη. Αλλά θα είναι εφαρμόσιμη όταν η Ελλάδα γίνει πλούσια και αυτοδύναμη, με ισχυρή παραγωγική βάση και πρόσβαση στις αγορές. Μέχρι τότε, τα υπόλοιπα τα λέμε για να περνάει η ώρα ή για να μαζεύουμε ψήφους. Για αυτό, άλλωστε, όπως έλεγε και ένα σύνθημα σε τοίχο: «Τα λόγια που λες σήμερα πρέπει να είναι γλυκά, γιατί αύριο μπορεί να χρειαστεί να τα φας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από