Δεν ήταν κοινό μυστικό. Από εκείνα που καλύπτει η σιωπή μιας μικρής κοινωνίας. Η εκμετάλλευση μεταναστών σε εποχικές αγροτικές εργασίες στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, μέσα από δημοσιεύματα και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που προσπάθησαν να καταγράψουν το φαινόμενο. Ο έλεγχος όμως των εργοδοτών σκοντάφτει, σύμφωνα με τις Αρχές, στο περίπλοκο νομικό καθεστώς των αρμοδιοτήτων και στο επιχείρημα της υποστελέχωσης.

Αυτά τα εμπόδια, όμως, παρακάμφθηκαν ως εκ θαύματος χθες. Η Αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους σε χωράφια και συνέλαβε πέντε εργοδότες που απασχολούσαν παράνομα ξένους εργάτες, ενώ έπειτα από αίτημα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στάλθηκε στην περιοχή μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών. Οι επιθεωρητές όμως του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ δεν έχουν, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη, το νομικό δικαίωμα να ελέγξουν τις συνθήκες απασχόλησης εργατών γης σε ανοιχτές καλλιέργειες.

«Μπορούν να επισκεφθούν θερμοκήπια ή συσκευαστήρια φρούτων, αλλά όχι χωράφια. Πέρυσι πραγματοποιήσαμε στον Νομό Ηλείας 99 ελέγχους για θέματα υγείας και ασφάλειας. Δεν μπορούσαμε όμως, βάσει αρμοδιοτήτων, να δούμε αν οι απασχολούμενοι ήταν ασφαλισμένοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κανδαράκης.

Η ευθύνη για τους ελέγχους σε ανοιχτές καλλιέργειες ανήκει στον ΟΓΑ. «Εχουμε μόνο τρεις υπαλλήλους για όλη τη χώρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιθεώρησης Αντώνης Μπομπολάκης. «Συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση κάποιας υπηρεσίας οι υπεύθυνοι επικαλούνται ελλείψεις, αλλά εμείς έχουμε αποδυναμωθεί σημαντικά», προσθέτει. Ο τελευταίος έλεγχος του ΟΓΑ έγινε σε εκτάσεις του Νομού Ηλείας πριν από δέκα ημέρες. Εκκρεμεί όμως το πόρισμα των επιθεωρητών.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ σε συσκευαστήρια φρούτων σε Λεχαινά και Μανωλάδα το 2011. Κατά την επίσκεψή τους σε τέσσερις επιχειρήσεις οι αρμόδιοι είχαν καταγράψει τουλάχιστον 20 ανασφάλιστους εργαζομένους. Πέρυσι το βάρος των ελέγχων έπεσε στα συσκευαστήρια σταφίδας της Κορίνθου. Οι ελεγκτές είχαν κατά το έργο τους τη συνδρομή μελών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Αστυνομίας, αλλά δεν εντόπισαν σημαντικές παραβάσεις.