Εναν ύποπτο, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να μεταφέρει και ενδεχομένως να αφήνει στο έδαφος έναν μαύρο σάκο στο σημείο όπου εξερράγη τη Δευτέρα στη Βοστώνη η μία από τις δύο βόμβες, κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, εντόπισαν οι αμερικανικές Αρχές έπειτα από δύο βασανιστικά εικοσιτετράωρα χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία παρά την τεράστια κινητοποίηση και τις εντατικές έρευνες. Η αποκάλυψη αυτή από αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έδωσε το έναυσμα για ένα πολύωρο θρίλερ. Αμερικανικά μέσα υποστήριξαν ότι ο ύποπτος είχε συλληφθεί και επρόκειτο να μεταφερθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης. Πλήθος δημοσιογράφων έσπευσε εκεί. Σε επίσημη ανακοίνωσή του το FBI διέψευσε τη σύλληψη καλώντας τα ΜΜΕ να είναι (πιο) προσεκτικά. Λίγο αργότερα οι Αρχές εκκένωσαν το ομοσπονδιακό δικαστήριο, απομακρύνοντας σε απόσταση 100 μέτρων τους πάντες. Επιτόπου έφθασαν οχήματα και σκύλοι εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση εκρηκτικών. Επειτα από μία ώρα επετράπη μόνο στους εργαζομένους να επιστρέψουν στο κτίριο. Στο μεταξύ, πηγή του πρακτορείου Associated Press επέμενε στη σύλληψη ενός υπόπτου…

Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν ήδη στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο από βίντεο και φωτογραφίες, ενώ απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις στο κοινό να βοηθήσει με περισσότερες καταγεγραμμένες εικόνες από τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο ύποπτος φέρεται να εντοπίστηκε σε βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες του πολυκαταστήματος Lord & Taylor επί της Μπόιλστον Στριτ της Βοστώνης, καθώς και σε ένα δεύτερο βίντεο από τις κάμερες τηλεοπτικού σταθμού της πόλης. Επόμενο βήμα των Αρχών προς την ταυτοποίησή του θα ήταν αναμφισβήτητα η αξιοποίηση των λογισμικών αναγνώρισης προσώπου πάνω στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων για βίζες, διαβατήρια και διπλώματα οδήγησης. Οι ερευνητές εξετάζουν κάθε διαθέσιμο στοιχείο, από τα μεταλλικά θραύσματα, τα καρφιά και τα σφαιρίδια από ρουλεμάν που αφαίρεσαν οι γιατροί από τους τραυματίες έως το κομμάτι από το καπάκι μιας από τις δύο χύτρες ταχύτητας που χρησιμοποίησαν οι δράστες και εντοπίστηκε στην οροφή ενός κτιρίου -τόση ήταν η δύναμη των εκρήξεων.

Οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, γι’ αυτό τοποθέτησαν μεταλλικά αντικείμενα μέσα στις χύτρες των έξι λίτρων, τις οποίες άφησαν στο έδαφος μέσα σε σακίδια. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με απλούς χρονοδιακόπτες. Οι μηχανισμοί όμως αυτοί καθαυτοί χαρακτηρίζονται «υποτυπώδεις» και αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οδηγεί ειδικούς στην εκτίμηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης μπορεί να βρίσκεται κάποιος «μοναχικός λύκος» ή μια μικρή ομάδα και όχι κάποια γνωστή τρομοκρατική οργάνωση. «Μπορεί να είναι δουλειά ενός ανθρώπου», έλεγε χθες στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Μπρους Χόφμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν. «Και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα».

«Αν η εμπειρία και η ειδικότητά σου είναι η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, τότε έχει τα σημάδια της Αλ Κάιντα ή κάποιας μεσανατολικής ομάδας», σχολίαζε από την πλευρά του στο CNN ο Τομ Φουέντες, πρώην υποδιευθυντής του FBI. «Αν η εμπειρία σου είναι οι εγχώριες οργανώσεις και βομβιστικές επιθέσεις, τότε έχει τα σημάδια ενός εγχώριου τρομοκράτη όπως ο Ερικ Ρούντολφ, δράστης της βομβιστικής επίθεσης το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας», επεσήμανε. Ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος έχει αφήσει στις δηλώσεις του ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί σήμερα στη Βοστώνη, όπου θα συμμετάσχει σε διαθρησκευτική αγρύπνια για τα θύματα.

Ο ΧΑΜΕΝΕΪ. Στο μεταξύ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ καταδίκασε χθες τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, επικρίνοντας παράλληλα τις ΗΠΑ για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που χρησιμοποιούν ανάμεσα στους δικούς τους θανάτους αθώων και στους θανάτους αθώων αμάχων από αμερικανικά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.