ΒΑΓΓΕΛΗΣ Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου είχαν πάντα διαφορετικό στυλ. Αρα δεν πρέπει να εκπλήσσει που ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ο δρόμος του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον έφερε ώς την πόρτα της Προκαταρκτικής. Την άνοιξε, μπήκε μέσα και έγινε ό,τι έγινε. Λογικό. Ο Βενιζέλος είναι πληθωρική προσωπικότητα και πολιτικός φουνταριστός –μέσα σε όλα δηλαδή. Ο δρόμος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έφθασε ποτέ στην Επιτροπή. Πολιτικός της απόστασης και του e-mail, άνθρωπος που δεν αγαπά τις αντιπαραθέσεις και που ακόμη και ως πρωθυπουργός δεν ήταν εύκολα προσβάσιμος ακόμη και στα στελέχη της κυβέρνησής του, ο Παπανδρέου προτίμησε τη λύση του υπομνήματος. Και μάλιστα δις! Η φαντασίωση Κασιδιάρη και Καπερνάρου για βίαιη προσαγωγή του Παπανδρέου υπέστη ματαίωση. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία.

ΟΙ πρώην πρωθυπουργοί δεν πολυσυμπαθούν τη Βουλή. Μένουν σιωπηλοί στην Ολομέλεια αν δεν μεταναστεύσουν στα ορεινά. Ακόμη χειρότερα: αποστρέφονται ιδιαίτερα τις επιτροπές. Ο εφιάλτης του Κώστα Καραμανλή ήταν μήπως τυχόν και τον έσερναν σε καμιά εξεταστική για την οικονομία. Ποιος έχει όρεξη για τσαλακώματα; Αφήστε που οι επιτροπές δεν έχουν όχι τις εγγυήσεις διαδικασίας που προσφέρει η Δικαιοσύνη αλλά ούτε καν τη στοιχειώδη ασφάλεια μιας βασικής εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής. Η συζήτηση είναι χύμα –κάτι μεταξύ φοιτητικού αμφιθεάτρου και «λαϊκού» δικαστηρίου –και γρήγορα εκτρέπεται σε θερμές ανταλλαγές όπου οι ερωτήσεις εκφυλίζονται σε ατάκες και ύβρεις. Είναι σαν το μποξ και το κατς με στοιχήματα σε ένα γκαράζ. Κάποιος σαν τον Βενιζέλο μπορεί, έχει την ευστροφία λόγου, να σταθεί σε αυτό το περιβάλλον. Και να τιθασεύει τους αντιπάλους. Κάποιος σαν τον Παπανδρέου όχι.

ΣΕ αμφότερες όμως τις περιπτώσεις ισχύει το ίδιο πράγμα. Η Προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκάρντ έχει εκφυλιστεί σε έναν μηχανισμό πολιτικής κακοποίησης. Δεν προσφέρει τίποτε στη διερεύνηση της αλήθειας. Πρόσωπο που πρόσφατα εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής και πέρασε εκεί ώρες εντυπωσιάσθηκε από το μείγμα άγνοιας και οκνηρίας των μελών της ως προς το ενδεχόμενο μιας ουσιαστικής έρευνας που να αποκαλύψει πρόσωπα και δικαιούχους σε περιπτώσεις εταιρικών λογαριασμών. Η Επιτροπή ενδιαφέρεται βασικά για καβγάδες και για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ξέροντας ότι είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα τα πιο επιθετικά μέλη της. Καλώς ο Βενιζέλος πήγε για να δείξει ότι δεν έχει φόβο απέναντι στα μέλη της Επιτροπής, ούτε δυσκολεύεται με το έκρυθμο κλίμα. Εξίσου καλώς ο Παπανδρέου δεν πήγε. Ετσι κι αλλιώς, αρκετά έχει ακούσει σε δρόμους, αεροπλάνα και παραλίες από τότε που δεν είναι πια πρωθυπουργός. Δεν του χρειάζεται μια επανάληψη σε θεσμικό περιβάλλον.

ΕΙΝΑΙ η Προκαταρκτική κάτι σε ξεθυμασμένο αναψυκτικό ή –ακόμη χειρότερα –σε μπίρα που έμεινε ανοιχτή; Μάλλον. Και σίγουρα δεν πίνεται, εκτός αν θέλει κανείς να δηλητηριαστεί. Αυτή είναι τελικά η λειτουργία της Προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ. Να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή.