«ΗΑSTA la vista, baby!» Υπάρχει μία στιγμή που αποδεικνύεται ότι ακόμη και τα ρομπότ –βιονικά όντα που σπέρνουν τον όλεθρο –μπορεί να αποκτήσουν αισθήματα. Την εκφράζει η ατάκα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ προς τον μικρό τον οποίο προστατεύει –ως cyborg που έχει έρθει από το μέλλον –στην ταινία «Terminator ΙΙ».

ΓΙΑ τον Πολ Τόμσεν η στιγμή αυτή ήρθε στο πρόσφατο Συνέδριο του «Economist». Εκπληκτο το ακροατήριο είδε το cyborg του ΔΝΤ να εκφράζεται σαν να έχει πολιτική αντίληψη και ελάχιστη –ας μη ζητάμε πολλά από ένα φιλελεύθερο ρομπότ –κοινωνική ευαισθησία. Παράγων της αγοράς που ήταν παρών δήλωνε εκ των υστέρων εντυπωσιασμένος. «Ηταν η πρώτη φορά που ο Τόμσεν μίλησε δημόσια λες και το ποτήρι είναι μισογεμάτο», έλεγε.

ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία ότι ο εξανθρωπισμός του Τόμσεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, που έχει πείσει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι θα προσπαθήσει να τα κάνει πράξη. Η δημόσια τοποθέτηση του Δανού δεν είναι άσχετη με το ότι ο γερμανικός Τύπος δεν έχει γράψει αρνητική κουβέντα για τον Αντώνη Σαμαρά από τότε που έγινε Πρωθυπουργός. Βεβαίως ο Σαμαράς έχει δουλέψει πολύ τον γερμανικό παράγοντα. Αλλά είναι η συνολική προσπάθεια και η μεταδοτική αισιοδοξία του Γιάννη Στουρνάρα που έχουν παίξει ρόλο. Χωρίς να σημαίνει ότι ο αγώνας εξαντλείται στη συνοριακή γραμμή Μαξίμου – Οικονομικών. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε την κρίση», έλεγε την Παρασκευή το βράδυ σε έναν ξένο επισκέπτη ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «είναι η μάχη της γενιάς μου».

ΟΙ θετικές κουβέντες του Τόμσεν όμως δεν σχετίζονται μόνο με τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αλλά και με την πρόγνωση του ΔΝΤ για το μέλλον. Ο οργανισμός της Ουάσιγκτον ήταν από τους πρώτους, ήδη από την άνοιξη του 2009, που αντελήφθη ότι η Ελλάδα πάει φουλ για τα βράχια. Τώρα το ΔΝΤ ξέρει ότι το 2013 η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ύφεση, ενώ το 2014 η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη. Τι σημαίνει «αδύναμη ανάκαμψη»; Σημαίνει σταθεροποίηση –δηλαδή στασιμότητα. Σημαίνει επίσης οικονομική δραστηριότητα χωρίς ανάταξη της ανεργίας. Είναι η περίφημη «jobless recovery», η ανάκαμψη χωρίς δουλειές, που σκίασε την προσπάθεια επανεκλογής του Ομπάμα.

ΟΛΑ αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί στήριξη. Αυτή δεν είναι μόνο τα καλά λόγια. Είναι και η διαβεβαίωση ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα. Είναι και μια σκηνοθεσία που να απαλλάσσει την κυβέρνηση από την κατηγορία ότι εκτελεί τις εντολές των ξένων. Είναι μια εικόνα που έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική φθορά. Το είχε επισημάνει εγκαίρως από το 2011 ένας πολιτικά ζωντανός υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ως υπουργός Εσωτερικών. Αλλά οι επισημάνσεις του για την ανάγκη να πάρει η Ελλάδα τον έλεγχο του προγράμματος, το οποίο να αποτελεί δική της απόφαση και όχι έξωθεν συνταγή, πήγαν στον βρόντο. Τώρα, βεβαίως, ξέρουμε ότι το μοντέλο των τροϊκανών επιτρόπων που επισκέπτονται ως κατακτητές τα υπουργεία, συμπεριφέρονται ως ελεγκτές και δίνουν εντολές, είναι βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

ΘΑ είναι αυτή η τελευταία φορά που ζούμε μια αρμένικη βίζιτα της τρόικας, με διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για μία δόση; Το να ξεχάσουμε ότι οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ και Σία υπάρχουν και το να σταματήσει το σίριαλ των ελέγχων είναι η μόνη λύση για να πάρουν τα πάνω τους οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν τη χώρα.