Στις αποσκευές του ο 30χρονος Γερμανός είχε και 8,5 κιλά χρυσού. Οπως διαπιστώθηκε, ο ίδιος ήταν πίσω και από μία φορτωτική με 420 κιλά ασήμι και προορισμό τη Γερμανία.

Τόσο το χρυσάφι όσο και το ασήμι δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει και κατασχέθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή ήταν η τρίτη περίπτωση απόπειρας λαθραίας εξαγωγής χρυσού από την Ελλάδα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα: είχε προηγηθεί η σύλληψη ενός τούρκου επιβάτη με τριάντα κιλά χρυσού στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ενώ κατά τις Αρχές στο ίδιο κύκλωμα με εκείνον δρούσε και Ελληνας, κάτοικος του Εχίνου Ξάνθης, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, επίσης στη Θεσσαλονίκη, με επτά κιλά χρυσού στην κατοχή του. Οπως εκτιμάται, πηγή του χρυσού και στις τρεις περιπτώσεις είναι τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού που την τελευταία πενταετία φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα της κρίσης.

η φοροδιαφυγη. Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι πίσω από τις «διακριτικές» –καλυμμένες με σκούρες επιγραφές –βιτρίνες των περισσότερων ανταλλακτηρίων αλλάζουν χέρια χωρίς παραστατικά χρυσαφικά-οικογενειακά κειμήλια αντί μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων ευρώ. Οργιο φοροδιαφυγής, τοκογλυφίας και χορό μαύρου χρήματος έχουν διαπιστώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού, που σαν άλλοι «χρυσοθήρες» έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μόνο στην Αττική την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι έχουν ανοίξει 4.500 ενεχυροδανειστήρια ενώ σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 9.000, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσα λειτουργούν νόμιμα. Λειτουργούν ανταλλακτήρια χρυσού που αγοράζουν και πωλούν χρυσά και ασημένια αντικείμενα, ανταλλακτήρια που μόνο αγοράζουν και δεν πωλούν χρυσό και ενεχυροδανειστήρια που κρατούν ως ενέχυρο τα αντικείμενα αυτά και δανείζουν το ποσό εκτίμησης με επιτόκιο και ποσοστό επί της φύλαξής του. Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι ένα από τα 136 «κλειστά» επαγγέλματα που απελευθερώθηκαν την τελευταία διετία.

τα στοιχεια. Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που είχε παρουσιάσει στη Βουλή στις αρχές του χρόνου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, το ποσοστό παραβατικότητας στα ενεχυροδανειστήρια ξεπερνά το 60%, όπως προκύπτει και από έλεγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Την ίδια ώρα την κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των «επιχειρήσεων» αυτών δείχνουν και τα στοιχεία Μητρώου Φορολογουμένων για την έναρξη λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και των καταστημάτων αγοράς χρυσού την τριετία 2010-2012.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στους 292 ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ έχουν ήδη προκύψει 1.885 παραβάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Για τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Αφορμή έδωσαν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερα μετά τα στοιχεία που έδωσε πριν από έναν μήνα το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τα οποία η παραβατικότητα στα ενεχυροδανειστήρια και στα ανταλλακτήρια χρυσού, στη βάση ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνά το 60%.