Οι Κροάτες ψήφισαν χθες Κυριακή στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν, ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η οποία επίσημα θα γίνει την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός των συντηρητικών, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), κέρδισε έξι έδρες, η συμμαχία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP,) πέντε έδρες, ενώ μια πήγε σε μια μικρή ομάδα της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική ηγεσία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, ανέφερε ότι η εκλογή των 12 κροατών ευρωβουλευτών, αποτελεί μια «ιστορική στιγμή».

Όμως, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι Κροάτες φαίνεται ότι έχουν κουραστεί από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνοδεύονται από επίπονες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση των ναυπηγείων που θα φέρουν πολλές απολύσεις.

Συμμετείχε μόνο το 20,79%

Το ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε στο τέλος της ψηφοφορίας ήταν μόλις 20,79%, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 43% που καταγράφηκε στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, στις ευρωεκλογές του 2009.

Η οικονομία της Κροατίας έχει σχεδόν μόνιμη ύφεση από το 2009. Το 2012, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) μειώθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και η ανεργία έφτασε στο 22% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η χώρα είναι μία από τις φτωχότερες στο μπλοκ των 27- με κατά κεφαλήν ΑΕΠ ίσο με περίπου το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου – αλλά έχει την ελπίδα ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ θα βοηθήσει την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

Μετά τη Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, η Κροατία είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι άλλες τέσσερις βρίσκονται και αυτές σε διάφορα στάδια της διαδικασίας προσχώρησης.