Η τελευταία εμπλοκή με την τρόικα αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία ακόμα να παραδεχθεί αυτό που ξέρουν και οι πέτρες: ότι παίζουμε τις καθυστερήσεις - και ότι όσο αργούμε τόσο η οικονομική ασφυξία θα μεγαλώνει.
Τι ακριβώς κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Αναγγέλλει την ατζέντα, μιλάει κατά σύστημα για ανάπτυξη, για τους δείκτες που αλλάζουν, για τους επενδυτές που θα έλθουν, για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν και, όταν έρχεται η τρόικα, διαπιστώνεται ότι από λόγια σκίζουμε, αυτό που μένει όμως είναι οι καθυστερήσεις και οι υπαναχωρήσεις από όσα έχουμε συμφωνήσει. Ξενυχτάνε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που εμπλέκονται, ξενυχτάνε κι οι επιτηρητές μας και, κάποια στιγμή, καταλήγουμε σε έναν συμβιβασμό ώστε να πάρουμε τη δόση για να μπορέσει το κράτος να αντεπεξέλθει στις διεθνείς υποχρεώσεις του και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικές αλλαγές δηλαδή που προϋποθέτουν τη βούληση για αλλαγή μοντέλου, πάντα ξεχνιούνται. Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε από εκεί που τα είχαμε αφήσει. Ομοια και απαράλλαχτα από την αρχή της κρίσης, αρνούμαστε καλά καλά να περιγράψουμε στους πολίτες το πρόβλημα περιμένοντας πάντα ένα θαύμα (όπως π.χ. τις γερμανικές αποζημιώσεις) για να μας σώσει.
Για να δούμε πώς παίζεται το παιχνίδι, ας δούμε ένα μόνο παράδειγμα. Πολλή συζήτηση έγινε την περασμένη εβδομάδα για το ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, περιορίστηκε στο ενδεχόμενο απολύσεων - ποιοι, πώς και πότε θα φύγουν. Η ουσία του ζητήματος είναι αν θα απολυθούν κάποιοι κακοί υπάλληλοι, κατόπιν αξιολογήσεως; Οτι το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να είναι δυσκίνητο, εχθρικό προς τον πολίτη, διεφθαρμένο, δεν μας απασχολεί; Δεν μας απασχολεί ότι τα κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζουν να βλέπουν το Δημόσιο σαν δεξαμενή ψήφων; Ούτε ότι, παρά τις συζητήσεις και τις διακηρύξεις, η πιο έντονη συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι για τη μοιρασιά των διευθύνσεων και των γενικών γραμματειών - πώς θα μοιραστούν οι θέσεις σε πρόσωπα που αναφέρονται στα κόμματα της τρικομματικής;
Κατόπιν τούτων, έχει ιδιαίτερη σημασία το απίστευτο σημείωμα που διακινεί από χθες το βράδυ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στο facebook:
«Μνημόνιο 2: 15.000 απολύσεις ΔΥ εντός του 2012. Υπόσχεση ΔΗΜΑΡ: καμία απόλυση! Αποτέλεσμα: καμία απόλυση. Μνημόνιο 3: 2.000 ΔΥ σε διαθεσιμότητα για 1 χρόνο εντός του 2012-13. Κατηγορία από την αντιπολίτευση και κακόβουλες προβλέψεις: όλοι/ες θα απολυθούν. Ανακοίνωση ΑΣΕΠ, την περασμένη Τετάρτη: 2.000 τοποθετήσεις στις διαθέσιμες θέσεις. Κανείς/μία ΔΥ από τους σε διαθεσιμότητα εκτός και οι πλείστοι σε θέση της πρώτης επιλογής τους! Αυτά είναι τα γεγονότα».
Ποια είναι τα γεγονότα; Οτι το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ πανηγυρίζει επειδή άλλα συνομολογούμε με τους δανειστές κι άλλα κάνουμε. Κρίμα - γιατί πίστευα ότι ειδικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης θα μας έσωζε.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ