Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ώσπου να ολοκληρωθεί το πείραμα του σκερτσόζου και τόσο κεφάτου «τρίο Μπελκάντο» που μας κυβερνά, δεν θα υπάρχει άνθρωπος που έκανε καριέρα στην καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή ο οποίος να μην έχει αποκατασταθεί. Με την έννοια αυτή, χαιρετίζω την τοποθέτηση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ (επί Καραμανλή) Μαργαρίτη Σχοινά (μεγάλη φωτογραφία) ως συνδέσμου της ομάδας Ράιχενμπαχ και της υποστηρικτικής ομάδας που διατηρεί η τρόικα στην Αθήνα. Το λεβεντόπαιδο αυτό, υψηλόβαθμος υπάλληλος της Κομισιόν, είχε κάνει μεγάλη καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όντας στο γραφείο της τότε επιτρόπου για τις Μεταφορές Λογιόλα ντε Παλάθιο, η οποία εντελώς συμπτωματικά έσκιζε κάθε τόσο την Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις στην Ολυμπιακή (ώσπου πέτυχε να τη στραγγαλίσει, για να την πουλήσει εν συνεχεία για ένα κομμάτι ψωμί ο… εξουθενωμένος της Ραφήνας).

Για να τον ανταμείψει –λένε –για τις «καλές» υπηρεσίες του στην παράταξη, ο «εξουθενωμένος» τον τοποθέτησε το 2004 στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά δεν έγινε ευρωβουλευτής, παρά μόνο όταν ο Σαμαράς έγινε υπουργός.

Δεν τον χρεώνω στον Σαμαρά τώρα, επιλογή του κυρ Μπαρόζο είναι, ο οποίος δεν είχε τι να τον κάνει και τον έστειλε πακέτο στην Αθήνα, υπό τον Ράιχενμπαχ.

Πήρα κάτι φίλους στις Βρυξέλλες, να ενημερωθώ. Προέβλεψαν, και οι δύο που μίλησα, ότι η τοποθέτησή του θα προκαλέσει αναπόφευκτα τρελό μπάχαλο σε μια κρίσιμη περίοδο για το πρόγραμμα. Ενας από τους δύο μού είπε ότι «μόνη ελπίδα είναι ο πατριωτισμός της Ζωρζέτας Λάλη να θελήσει να συνεργαστεί μαζί του» –η Ζωρζέτα Λάλη, Ελληνίδα στην καταγωγή, είναι η συντονίστρια της ομάδας του Ράιχενμπαχ, και κάνει εξαιρετική δουλειά. «Αλλιώς…», συμπλήρωσε με νόημα.

Μακάρι η κυρία Λάλη, η οποία πληροφορούμαι είναι και προσωπική φίλη της Βάσως Παπανδρέου, να κάνει ό,τι πρέπει για να μη δημιουργηθεί μπλέξιμο…

Το αφεντικό τρελάθηκε…

Ευτυχώς, ό,τι και να συμβεί επέρχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (όπως διάβασα στο σχέδιο εισήγησης για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της χαράς, που θα αποφασίσει το Σαββατοκύριακο πότε με το καλό θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο), η οποία και θα λύσει όλα τα θέματα. Μόνο που μπερδεύτηκα κάπως στην ανάγνωση. Λ.χ., αναφέρεται σαφώς ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κυβερνά, αλλά συγχρόνως θα είναι «αντιπολίτευση»», πράγμα το οποίο μου δημιούργησε μια πρώτη βεβαιότητα για το «θέατρο» που θα ζήσουμε (εάν και εφόσον…).

Κατά τα λοιπά, κράτησα για τα περαιτέρω (εάν και εφόσον…) το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα διά πάσαν χρήσιν: «Ανεξάρτητα υπό ποιους όρους και χρονική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και ο λαός θ’ αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, μαζί με την ακύρωση των μνημονίων, θ’ αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τη μετενέργεια και επεκτασιμότητα, θα καταργήσουμε τα χαράτσια, θα εφαρμόσουμε νέο φορολογικό νόμο και περιουσιολόγιο, ώστε να αποκατασταθούν κοινωνικές αδικίες, να ανακουφισθούν οι άνεργοι, συνταξιούχοι, φτωχοί και να επικρατήσει δικαιοσύνη, θα ελαφρύνουμε από δανειακά βάρη νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίους, θα βάλουμε σε ιεραρχική προτεραιότητα τα ζητήματα υγείας και παιδείας».

Πάρε κόσμε, τρελάθηκε τ’ αφεντικό και τα βαλε όλα τζάμπα!

Θαυμάστε ήθος!

Παραμένω στον χώρο, για να αναδείξω μία (ακόμη) υπέροχη στιγμή του πολυδιαφημισμένου ήθους της Αριστεράς, το οποίο αποτελεί σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και με το οποίο ανδρώθηκαν γενιές αγωνιστών, που προφανώς θα κλαίνε (από συγκίνηση) διαπιστώνοντας τη σημερινή μεταχείριση από τους επιγόνους τους.

Αναδεικνύω άρθρο της χθεσινής «Αυγής» υπογεγραμμένο από τον άλλοτε διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Θ. Καρτερό (μικρή φωτογραφία), υπό τον τίτλο «Προσοχή δαγκώνει…», το οποίο αφορά τον Ευ. Βενιζέλο. Μεταφέρω ένα απόσπασμα, το αθωότερο ίσως, αλλά αρκετό για να βγάλετε συμπέρασμα:

«…Ο Βενιζέλος βρίζει, λέει ό,τι του κατέβει, δαγκώνει πρώην συντρόφους του, συκοφαντεί την Αριστερά ότι χορεύει βαλς με τους φασίστες, ασχημονεί εις βάρος γυναικών, επιδεικνύει τη φαλλική του μαγκιά, σαρκάζει, γρυλίζει και ογκανίζει ενώπιον της κοινής γνώμης…».

Το ήθος που λέγαμε…

«Γλειψίματα»

Στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου συγκεκριμένα, θεωρούν ότι προσφέρουν θετική υπηρεσία στον πρόεδρο Αντώνη με το να δημοσιοποιούν διάφορα «γλειψίματα» ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας από παράγοντες του κόσμου της οικονομίας –λες και δεν ξέρει ο καθένας μας σε τι χάλι είναι η οικονομία.

Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού να μοιράσει στα κανάλια εικόνα από τη συνάντηση του προέδρου Αντώνη με την Ενωση Εξαγωγέων, όπου η πρόεδρος, η συμπαθής κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, αναλύεται σε ύμνους προς τον Σαμαρά και πόσο τα έχει καταφέρει, και αυτός και ο υπουργός του Χατζηδάκης.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτές είναι συνταγές παρελθόντων ετών –καμιά σαρανταριά χρόνια πίσω…

Αρχηγική πρεμιέρα

Αλλοι τρώνε και άλλοι κάνουν κόμμα. Ο Ανδρέας «θα κάνω τη ρήξη με τη ΡΙΚΣΣΥ» Λοβέρδος κάνει πρεμιέρα ως αρχηγός την προσεχή Δευτέρα στο Σπόρτιγκ. Θα είναι μια συγκέντρωση-βαφτίσια, ο Ανδρέας θα αναγγείλει το όνομα του νέου κόμματος και θα διαβάσει την προγραμματική διακήρυξη που θα το συνοδεύει.

–Πού ήσασταν τόσο καιρό, χαθήκατε, του είπα χθες το απόγευμα.

–Δεν χάθηκα, γύρισα όλη την Ελλάδα για να έχω επαφές με στελέχη. Παράλληλα ασχολήθηκα πολύ με την προετοιμασία του κόμματος και, δεν έχετε δίκιο, πήγαινα και στη Βουλή, όπου μιλούσα συχνά.

Οπως γίνεται με τα βαφτίσια, και άλλα μυστήρια, δεν καλείται κόσμος εκτός συγγενών και φίλων. Ως εκ τούτου, στη συνδιάσκεψη της Δευτέρας θα παραστούν μόνο τα μέλη του κόμματος και δεν θα κληθούν αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων ούτε προσωπικότητες.

Ρώτησα αν θα έχουμε προσχωρήσεις από πολιτικά πρόσωπα. Με παρακάλεσε να μη γράψω τίποτε.

Δεν γράφω. Θα είναι το κλου της βραδιάς…