Η λύση που δόθηκε για την Κύπρο πλήττει την αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων, σχολιάζει σε αιχμηρό άρθρο του στη «Wall Street Journal» ο Στίβεν Φίντλερ, παραφράζοντας μια γνωστή φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γουίνστον Τσόρτσιλ: «Ποτέ στην ιστορία των κυβερνητικών διασώσεων δεν έχασαν τόσο πολλοί, τόσο μεγάλη αξιοπιστία, για τόσο μικρό ποσό χρημάτων», γράφει ο Φίντλερ. Ποιο ήταν το τελικό κόστος της απόφασης να κουρευτούν οι καταθέσεις στο νησί; Αναρωτιέται ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal». Και εξηγεί: Οι επίσημες οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ύφεση στην Κύπρο θα ανέλθει φέτος σε 9% και το 2014 σε σχεδόν 4%. Ομως οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και αυτό δεν είναι καλό για μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόνο έναν μήνα.

«Σε κάθε χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η διαχείριση κρίσεων της ευρωζώνης –που εστιάζει στη λιτότητα και σε παρακινδυνευμένες διαπραγματεύσεις –έχει καταστρέψει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη. Οι συνήθεις επιλογές πολιτικής για την ανάκαμψη οικονομιών –νομισματικές, δημοσιονομικές, ή επιλογές συναλλαγματικής πολιτικής –δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες της ευρωζώνης που τις χρειάζονται» υπογραμμίζει ο Φίντλερ.

Ολοι έχουν πλέον προβλήματα από τη λύση που δόθηκε στην Κύπρο, συνεχίζει ο ίδιος. Στη Μεγαλόνησο, όπου η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελούσε την επιτομή της εμπιστοσύνης στο σύστημα, τώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη διακίνηση αυτή.

Επιπλέον όλοι σήμερα αναρωτιούνται εάν η ισχύς της ΕΚΤ, που απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση κυπριακών τραπεζών για να συμφωνήσει η Λευκωσία στο κούρεμα, χρησιμοποιήθηκε για καλό σκοπό. Οποια και να είναι η απάντηση, η ΕΚΤ «που υποτίθεται δεν επηρεάζεται από πολιτικές παρεμβάσεις, σίγουρα σήμερα λαμβάνει αποφάσεις με πολιτική σημασία», γράφει ο Φίντλερ.

ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ. Το κούρεμα ήταν από την αρχή ιδέα του ΔΝΤ, λένε οι αξιωματούχοι. Το Ταμείο θέλησε να αποφύγει τα λάθη που έκανε στην Ελλάδα και να μη θεωρηθεί υπεύθυνο για τη μεγάλη αύξηση του χρέους. Ομως κάποιοι από τους εταίρους του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις λένε ότι το Ταμείο μάλλον έφτασε στο άλλο άκρο.