Το κόστος σωτηρίας της Κύπρου παρουσίασε αύξηση-σοκ φτάνοντας από τα 17,5 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Λευκωσία πρέπει να καλύψει το μεγαλύτερο ποσό από αυτά τα επιπλέον σχεδόν 6 δισ. ευρώ με σκληρή λιτότητα και περικοπές, αφού το δάνειο από την τρόικα θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τελικό προσχέδιο του Μνημονίου, το οποίο συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο. Το αρχικό ποσό των 17,5 δισ. ευρώ, από τα οποία η Λευκωσία θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα 7 δισ. ευρώ, προβλεπόταν στο προσύμφωνο που είχε αποδεχθεί τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Χριστόφια. Τώρα όμως η Κύπρος πρέπει να βρει 13 δισ. ευρώ. Αυτές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αιφνιδίασαν τη Λευκωσία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε την ευθύνη στην «ατολμία και αναβλητικότητα» της προηγούμενης κυβέρνησης. Απέδωσε μάλιστα την αύξηση του πακέτου στα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στις τράπεζες και στις εκροές που σημειώθηκαν.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, οι δανειστές θα συνεισφέρουν 10 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και ένα δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να βρει τους τρόπους. Η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, από τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων και από την ανταλλαγή των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με μετοχές οι κυπριακές Αρχές θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 10,6 δισ. ευρώ.
Αλλα έσοδα 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προκύψουν από την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, από τη φορολογία του κεφαλαίου και την αύξηση του φόρου επί των καταθέσεων που πληρώνουν οι τράπεζες. Θα προκύψουν επίσης έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση χρυσού - η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την πώληση χρυσού - και 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2015.
ΒΡΟΧΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ. Χθες κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο έξι νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών στο Δημόσιο και στον ημιδημόσιο τομέα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2013.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 0,8% για μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, 7,3% για μισθό 1.001 - 1.500 ευρώ, 9,3% για μισθό 1.501 - 2.000 ευρώ, μείωση 10,5% για απολαβές 2.001 - 3.000 ευρώ, 13% για μισθολογικές απολαβές 3.001 - 4.000 ευρώ καθώς και μείωση 14,5% για μισθό άνω των 4.001 ευρώ. Επίσης προτείνεται περαιτέρω μείωση 3% στους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου 2014. Τα άλλα νομοσχέδια αφορούν αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, αύξηση στο 30% από το 15% που είναι σήμερα επί των τόκων για εισφορά για την άμυνα και αύξηση του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% σε 0,15%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από