Από το «μαρτύριο της σταγόνας» περνά την κυβέρνηση η τρόικα, αφού επιμένει να ικανοποιήσει μία προς μία όλες τις απαιτήσεις της, με κυριότερη αυτή των απολύσεων, χωρίς να την απασχολεί η καθυστέρηση στην απόφαση για τη δόση. Ως αποτέλεσμα, έπειτα από έναν δεύτερο γύρο διαπραγμάτευσης που διαρκεί ήδη σχεδόν δύο εβδομάδες, οι εκκρεμότητες δεν έχουν λυθεί και έτσι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Στουρνάρας αναχωρεί σήμερα για το Δουβλίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο το Συμβούλιο του Eurogroup, χωρίς τη συμφωνία στα χέρια του. Στο Δουβλίνο, όπως είπε χθες αξιωματούχος του Eurogroup, η αντιπροσωπεία της τρόικας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτές «πάνε πολύ καλά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα».

ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Χθες ο κ. Στουρνάρας είχε σχεδόν ολοήμερη συνάντηση με την τρόικα: από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα και ξανά το βράδυ μετά τις 21.30, ενώ στο ενδιάμεσο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις, αλλά πρόσθεσε πως είναι πολλά τα θέματα και γι’ αυτό «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα».

«Υπάρχει πολύς δρόμος στο θέμα του Δημοσίου», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποδεικνύοντας το κυριότερο θέμα, στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα.

Η τρόικα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν σκληρή καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να επανέρχεται κάθε τρίμηνο στο ίδιο θέμα κατά τους ελέγχους της και να μη βλέπει αποτέλεσμα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Ιδιαίτερα πιεστική ήταν για τις απολύσεις επιόρκων, τους οποίους θέλει να δει να φεύγουν άμεσα θέτοντας στόχο αριθμό 2.000 υπαλλήλων τον Ιούνιο. Επίσης ζητά να απολυθούν έως τα τέλη του χρόνου άλλοι 5.000, που θα μπορούσε να είναι επίορκοι, με πλαστά πιστοποιητικά ή κοπανατζήδες και συνολικά 20.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014.

Για όλους αυτούς έχει αποδεχθεί να γίνουν ισάριθμες προσλήψεις υπαλλήλων, θέλοντας να καταδείξει ότι το θέμα της δεν είναι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, αλλά η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η αντικατάσταση των ανίκανων από ικανούς.

«ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ 20.000». Για την κυβέρνηση, ο αριθμός των 20.000 απολύσεων είναι μεγάλος και υποστηρίζει –ερμηνεύοντας το Μνημόνιο που μιλά για απόλυση μεγάλου μέρους των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα –ότι οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από τους 12.500 πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικός.

Από τα θέματα που παρέμεναν στο τραπέζι, σε οριστική μορφή φαίνεται πως έχει φτάσει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το σενάριο των 48 δόσεων να επικρατεί.

Σε έκτακτο Eurogroup

Η απόφαση για τη δόση αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup, που ίσως συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη. Σημειώνεται ότι συνολικά εκκρεμεί η είσπραξη 8,8 δισ. ευρώ. Τα 2,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη δόση Μαρτίου, για την οποία προαπαιτούμενο είναι οι αποφάσεις για την κινητικότητα και τις απολύσεις.