Νέα επίσημη κλήτευση προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποφάσισε χθες η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής με το επιχείρημα ότι το υπόμνημα που απέστειλε την περασμένη Τρίτη «δεν επαρκεί» αλλά και γιατί ο τρόπος με τον οποίο του ζητήθηκε αρχικά να καταθέσει στην Επιτροπή ήταν… ανεπίσημος.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, και κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής τάχθηκε υπέρ της αυτοπρόσωπης κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού ώστε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των βουλευτών.

Κατά την ψηφοφορία, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν όλοι οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής που ήταν παρόντες πλην του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα –σημειώνεται ότι εκείνη την ώρα από την αίθουσα της συνεδρίασης απουσίαζαν οι Αδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) και Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο κ. Παπανδρέου αρνηθεί, θα «θεωρηθεί άρνηση μαρτυρίας», ωστόσο ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο δεν σημαίνει ότι θα ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του. Αλλωστε, από το στρατόπεδο της ΝΔ ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ότι σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός αρνηθεί να καταθέσει αυτοπροσώπως, δεν θα επιμείνουν περαιτέρω στο αίτημά τους.

Το «αντάρτικο» Κοντονή. Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής διαφοροποιήθηκε από τη συνάδελφό του Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πληροφορίες από την Επιτροπή κάνουν λόγο για «χαμηλά βαρομετρικά» στη σχέση των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό γιατί – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να αποφασίσουν με ψηφοφορία τα μέλη της Επιτροπής να σταλούν τα πρακτικά στην Ολομέλεια προκειμένου ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μη χορηγήσει ξανά άδεια για το εξωτερικό στον κ. Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ένα βροντερό «όχι». «Δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ. Παπανδρέου πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτή δεν είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να σχολίασε ο κ. Κοντονής και η ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης πρότασης ματαιώθηκε.

Ο Ιωάννης Καπελέρης. Στο μεταξύ, ευθύνες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου επέρριψε καταθέτοντας εκ νέου χθες το πρωί στην Προκαταρκτική ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε ως «μη ενδεδειγμένους» τους χειρισμούς του πρώην υπουργού στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επιμένοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία περαιτέρω εμπλοκή στο θέμα «εκτός από το να ελέγξει το οικονομικό προφίλ δέκα ελλήνων μεγαλοκαταθετών που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου». «Επρεπε να δώσει σαφή εντολή ελέγχου και να παραδώσει τα στοιχεία για να διεξαχθεί ο έλεγχος. Κάτι που δεν έκανε» φέρεται να είπε αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Κώστας Βαξεβάνης

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Hot Doc» καλείται να καταθέσει εκ νέου στην Προκαταρκτική μετά την καταγγελία που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «αλλοίωσε σκοπίμως τη λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό του».