Απάντηση σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα που αφορούσε στη μετακίνηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Κασσιόπης της Κέρκυρας, με συνέπεια να εξάγονται εσφαλμένα συμπεράσματα, έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μνεουδάκος.

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι :

1. Το Δικαστήριο δεν υπεισήλθε σε ζητήματα που άπτονται της κρίσης των αρμοδίων οργάνων του Πολεμικού Ναυτικού και δεν υποκατέστησε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) στην ουσιαστική κρίση του ως προς την επιλογή της θέσης για την μετακίνηση του Οχυρού, καθώς δεν έκρινε αν η νέα θέση είναι ή δεν είναι κατάλληλη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

2. Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος κρίθηκε προσωρινά μη νόμιμο, διότι το ΑΝΣ κατά την έκδοση της 182/30.11.2012 γνωμοδότησής του δεν είχε αποφανθεί για την ακριβή νέα θέση του Οχυρού, αλλά ανέθετε τον καθορισμό της στο Ταμείο ξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για τον λόγο αυτόν, το Δικαστήριο ανέπεμψε το σχέδιο στη Διοίκηση προκειμένου το αρμόδιο όργανο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή το ΑΝΣ, να ασκήσει την πλήρη αρμοδιότητά του.

3. Το Δικαστήριο δεν έκρινε ούτε άλλωστε, είχε τη δυνατότητα να εξετάσει με το συγκεκριμένο πρακτικό του τη νομιμότητα της αξιοποίησης της περιοχής της Κασσιόπης, αφού το ζήτημα αυτό δεν ήταν αντικείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, για το οποίο γνωμοδότησε με το πρακτικό αυτό.