Τον κίνδυνο επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι «αν αυτό συμβεί, τότε θα επηρεαστεί κατά κύριο λόγο ο τραπεζικός τομέας και μέσω αυτού η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί αν δεν υπάρξουν άμεσα και σαφή δείγματα σοβαρής αντιμετώπισης εκ μέρους της οικονομικής και τραπεζικής ηγεσίας».

Σε συνέντευξη που έδωσαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και Ραφαήλ Μωσυής ανέφεραν ότι η ύφεση στη διάρκεια του 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,6% - αν και όπως είπαν αυτή η εκτίμηση είναι μάλλον αισιόδοξη.

Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι «επειδή στην Ελλάδα οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί είναι αδύνατοι τυχόν διάχυση του προβλήματος της Κύπρου προς την χώρα μας μπορεί να έχει συνέπειες σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι στη Μεγαλόνησο».

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ προέβλεψαν μηδενικό πληθωρισμό το 2013, συνέχιση της μείωσης της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης - αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, αύξηση της ανεργίας στο 27,6% και εκτιμούν ότι οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι του τρίτου τριμήνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από