Ο καλύτερος ρυθμιστής του σωματικού βάρους είναι ο επαρκής νυχτερινός ύπνος. Εδώ και χρόνια, πολλοί ερευνητές γνωρίζουν ότι οι ενήλικοι που κοιμούνται το βράδυ λιγότερο από 5 ή 6 ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι.

Σε ό,τι αφορά δε τα μικρά παιδιά, αν κοιμούνται λιγότερο από 10 ώρες το βράδυ, έχουν πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν περισσότερο βάρος.

Η νέα έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, απέδειξε, όπως υποστηρίζουν, ότι ακόμη και η απώλεια λίγων ωρών νυχτερινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει αυτομάτως στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ειδικοί μελέτησαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους 16 υγιείς άνδρες και γυναίκες επί δύο εβδομάδες. Εξέτασαν τον ύπνο τους, τον μεταβολισμό τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι 16 εθελοντές διέμεναν για τις ανάγκες της έρευνας σε ένα ειδικό δωμάτιο, όπου οι ειδικοί μπορούσαν, για παράδειγμα, να καταγράφουν τον μεταβολισμό τους μετρώντας τις ποσότητες οξυγόνου που κατανάλωναν και τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαν.

Κατέγραφαν επίσης κάθε μπουκιά από το φαγητό τους και ο ύπνος τους καθορίστηκε βάσει αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Ο στόχος των ειδικών ήταν να διαπιστώσουν πώς ο ανεπαρκής ύπνος για διάστημα μιας εβδομάδας μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου, τη συμπεριφορά του και τη φυσιολογία του.

Την πρώτη εβδομάδα της έρευνας, οι μισοί από τους εθελοντές είχαν το δικαίωμα να κοιμηθούν 9 ώρες το βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν ξύπνιοι μέχρι τα μεσάνυχτα και μετά κοιμόντουσαν μέχρι 5 ώρες. Και οι 16 είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό.

Την επόμενη εβδομάδα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και εκείνοι που κοιμούνταν 9 ώρες περιορίστηκαν τώρα στις 5. Οσοι κοιμούνταν 5 ώρες τώρα θα απολάμβαναν επιπλέον 4 ώρες κάθε βράδυ.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι κάθονταν ξύπνιοι μέχρι αργά και στη συνέχεια κοιμούνταν 5 ώρες παρουσίαζαν αύξηση στον μεταβολισμό τους. Εκαιγαν δηλαδή περί τις 111 θερμίδες ημερησίως, όπως ανέφεραν οι ειδικοί στη επιθεώρηση «The Proceedings of the National Academy of Sciences».

Ομως ακόμη κι αν συμβαίνει αυτό, το ξενύχτι και ο λιγοστός ύπνος δεν αποδεικνύονται καλή ιδέα για να χάσει κανείς βάρος. Κι αυτό γιατί εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερο στη συνέχεια έτρωγαν περισσότερο από τους άλλους που κοιμούνταν αρκετά.

Και μάλιστα σε μόλις μια εβδομάδα οι εθελοντές με το πεντάωρο ύπνου έφθασαν στο σημείο να έχουν πάρει περίπου ένα κιλό. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι εθελοντές που τις προηγούμενες μέρες κοιμούνταν πολύ άρχισαν και αυτοί να παχαίνουν μόλις ο ύπνος τους περιορίστηκε στις 5 ώρες.

Αντιθέτως, η πρώτη ομάδα που αρχικά κοιμόταν 5 ώρες και είχε πάρει και ένα κιλό, όταν άρχισε να κοιμάται 9 ώρες, άρχισε να χάνει βάρος, αλλά όχι όλο όσο είχε κερδίσει.