Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων απηύθυναν πρόσκληση προς τους μετόχους τους για την έγκριση μέσω έκτακτων γενικών συνελεύσεων των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν εκπονήσει. Στόχος τους είναι η άντληση ποσού τουλάχιστον 10% επί των αναγκών τους, ενώ ως μαξιλάρι ασφαλείας για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους θα λειτουργήσουν οι μετατρέψιμες ομολογίες.

Χθες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κάλεσε τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Απριλίου για την έγκριση αύξησης 7,33 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στην άντληση 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Ηδη ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας έχει διασφαλίσει την κάλυψη σημαντικού μέρους του προαναφερόμενου ποσού και συνεχίζει τις επαφές του για την αύξησή του όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμη όμως και σε περίπτωση κατά την οποία ο στόχος δεν επιτευχθεί, υπάρχει το μαξιλάρι των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) έως και 2 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να εκδοθούν υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βάσει των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, το ελάχιστο ποσό συμμετοχής νέων και παλαιών μετόχων για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας μπορεί να πέσει έως και στα 533 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση προς τους μετόχους, ένα μέρος της αύξησης ποσού έως και 400 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει έλθει σε συμφωνία με τη Societe Generale για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με 170 εκατ. ευρώ, μετά την απόκτηση της Γενικής Τράπεζας. Επιπλέον, αναμένεται ανάλογη συμφωνία με την πορτογαλική BCP για την εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής της Millennium Bank.

Η ALPHA BANK. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Alpha Bank ζητά από τους μετόχους την έγκριση σχεδίου που προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυσή της κατά 4,57 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι να αντλήσει 550 εκατ. ευρώ από την αγορά, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% της έκδοσης μετοχών. Από αυτό το ποσό, τα 457 εκατ. ευρώ θα ζητηθούν από τους παλαιούς μετόχους, ενώ θα εκδοθούν νέες μετοχές 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές το γεγονός ότι έχει θετική καθαρή θέση άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ οι νέοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα υπεραποδόσεων μέσω των warrants που θα λάβουν, όπως προβλέπει το πλάνο της ανακεφαλαιοποίησης.